Moučníky a cukroví

Cheese cake neboli sýrový moučník

Cheese cake sem přicestoval z Ameriky, a patří k těm dobrým pochoutkám, které bychom měli z kontinentu za velkou louží přijmout , a to s otevřenou náručí. Je výborný! Něco málo o jeho historii:

V americkém městě Philadelphia vyrábějí sýr stejného jména, je ve stříbrné vaničce a má modré logo. Philadelphia, nebo jak se lidově říká "phili", je bílý krémový sýr, který připomíná naši lučinu utřenou s kysanou smetanou. Jednoho dne se právě na obalu tohoto sýra objevil jeden z prvních - a nejslavnějších - receptů na cheesecake. Na základ z rozdrcených grahamových sušenek se rozetřela směs ze sýra, vajec a vanilky a všechno se to peklo ve středně vyhřáté troubě. Za hodinku bylo hotovo a americké rodinky se po tomto cheesecaku mohly utlouct asi jako Češi po polévce s játrovými knedlíčky, nebo knedlíky s vepřovým a se zelím. (Zdroj: Elle, 2004)

Sýr Philadelphia se dá v některých vybraných obchodech koupit, a to možná jen v Praze, je šíleně drahý, tak pro vás kluci připravili českou verzi tohoto skvělého amerického dezertu.

4 porce = 4 mističky o objemu cca 200 ml

korpus

40 g máslových sušenek (bebe)
20 g másla
10 g skořicového cukru

sýrové těsto

300 g smetanového termizovaného sýru (lučiny)
100 g smetany na šlehání
2 vejce
100 g vanilkového cukru
1 vanilkový lusk

1. Sušenky roztlučeme nebo je v kuchyňském kutru rozdrtíme najemno a zpracujeme je se změklým máslem a skořicovým cukrem v tužší těsto. Tuto směs umačkáme do pečících mističek (nejlépe skleněných, aby do nich bylo hezky vidět) a pečeme při 180 °C asi 5 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

2. Lučinu rozmícháme s vejcem, vanilkovým cukrem a vanilkou. Nakonec pomalu přimícháme vyšlehanou smetanu a touto směsí plníme zapékací misky (ne zcela do vrchu) a pečeme 15 minut při 120 °C. Po upečení necháme zchladnout, poté ztuhnout v lednici.

Podáváme se zakysanou smetanou.

Ohodnoťte tento recept: 

30 hlasů

Další recepty Celý díl