Luštěniny a obiloviny

Jáhlová kaše se sušenými švestkami

Jáhly jsou další hodnotnou potravinou našich předků. Jáhly jsou vyloupaná žlutá zrnka prosa, bohatá na mnoho živin a mimo jiné neobsahují lepek, tudíž jsou vhodné pro celiaky.
Z jáhel můžeme připravovat jak sladké tak slané pokrmy. Tato kaše je stará středověká klasika a chutná výtečně. Vyzkoušejte.

4-6 porcí

1 l mléka
250 g jáhel
1/2 lžičky soli
50 g másla
2 žloutky
150 g medu
250 g sušených švestek bez pecek
hrst sekané čerstvé máty
mletá skořice na posypání

1. Jáhly třikrát prolijeme horkou vodou a vsypeme do studeného mléka. Postavíme na plamen, přidáme máslo, trochu soli a za stálého míchání svaříme na kaši, asi 15 minut.

2. Do téměř hotové kaše zamícháme žloutky, sušené švestky, mátu, osladíme medem. Kaši na talíři sypeme mletou skořicí.

Jáhlová kaše se sušenými švestkami