Moučníky a cukroví

Velikonoční svěceník neboli mazanec

Stejně tak by na svátečním stole neměl chybět velikonoční svěceník neboli mazanec.

400 g polohrubé mouky
20 g droždí
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2 dl mléka
100 g másla
3 žloutky
špetka soli
50 g rozinek
rum na namočení rozinek
vejce na potření
50 g mandlových lupínků

Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky namočené v rumu a necháme hodinu kynout. Potom z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme vykynout. Povrch bochníku nakrojíme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme asi 30 minut při teplotě 170 °C.

Ohodnoťte tento recept: 

732 hlasů

Další recepty Celý díl