Masopustní perník se sušeným ovocem


Vydatný perník vonící po směsi čerstvě nadrceného koření, doplněný domácí meruňkovou marmeládou, strčí do kapsy i ty nejlepší dorty!
200 g směsi sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, rozinky, brusinky)
1 dl rumu na namočení
400 g polohrubé mouky
200 g krupicového cukru
2 lžičky zažívací sody
1 polévková lžíce kakaa
čerstvě drcené koření (hřebíček, badyán, nové koření)
lžička mleté skořice
špetka soli
citronová kůra
¼ l mléka
100 ml oleje
1 vejcemáslo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáče
přepuštěné máslo s rumem na potření
meruňková marmeláda na potření a šlehačka na podávání
Sušené ovoce nakrájíme na menší kousky a nejlépe přes noc necháme namočené v rumu.
Ve větší míse smícháme prosátou mouku, cukr, zažívací sodu, kakao, koření, citronovou kůru, špetku soli, přilijeme mléko, olej a přidáme vejce. Vše společně důkladně promícháme, vmícháme scezené sušené ovoce a vlijeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut.
Po upečení ještě teplý perník potřeme přepuštěným máslem s rumem.
Necháme vychladnout, poté prořízneme na dva pláty, potřeme marmeládou, opět slepíme, krájíme na porce a podáváme se šlehačkou.
Ohodnoťte tento recept: