Moučníky a cukroví

Solnohradské noky se šodó

Nadýchaný a současně vláčný, jednoduše lahodný je dezert pocházející Salzburku. 27. ledna 2013 tomu bude 257 let, kdy se tu narodil geniální hudebník – skladatel a klavírní virtuos Wolfgang Amadeus Mozart. Pojďme si na jeho počest a úžasnou hudbu pochutnat na specialitě z jeho rodiště.

4–6 porcí

Noky

4 vejce
100 g moučkového cukru
120 g hladké mouky
1,5 dl mléka

Oddělíme žloutky od bílků.

Žloutky utřeme se třetinou dávky cukru do pěny.

Z bílků ušleháme sníh, během šlehání přisypáváme zbytek moučkového cukru, až je sníh pěkně tuhý.

Do žloutkové hmoty zlehka vpracujeme bílkovou hmotu a poté zlehka mouku.

Mléko nalijeme do pekáčku a přivedeme k varu, do vařícího mléka vlijeme piškotové těsto, uhladíme a pečeme v mírně vyhřáté troubě (150 °C) dorůžova.

Z upečeného piškotu vykrajujeme lžící noky, rozdělíme je na talíře a přeléváme vinným šodó.

Vinné šodó

6 žloutků
1 dl dezertního bílého vína
40 g moučkového cukru
šťáva z ½ citronu
citronová kůra

V kastrůlku smícháme žloutky, víno, cukr, citronovou šťávu i kůru a dobře promícháme.

Zahříváme a stále šleháme až do pěny. (Jsme-li začátečníci, můžeme šodó připravit nad vodní lázní.) Důležité je stále míchat, šodó se nesmí vařit.

Šodó odstavíme, jakmile zmizí řídká horní pěna.

Ohodnoťte tento recept: 

25 hlasů

Další recepty Celý díl