Maso

Florentinské kuře

„Po florentsku“ jsou povětšinou označována jídla, která by měla ve své skladbě na talíři obsahovat špenát. Jedná se povětšinou o bílé maso nebo ryby, můžete se setkat i se sázenými vejci se špenátem.

Italsky „alla florentina“, francouzsky „à la florentine“. My si kuřátko se špenátem doplníme proslulou omáčkou Mornay, jejímž základem je bešamel, který obohatíme o výrazné sýry. Pokrm je jakousi evropskou fúzí kuchyně francouzské (základ omáčky), italské (název a parmazán) a švýcarské (sýr gruyère).

4 porce

80 g másla
2 šalotky
4 kuřecí prsa s kostí a kůží
1,5 dl suchého bílého vína
2 dl kuřecího vývaru
600 g mražených špenátových listů
máslo
sůl

Omáčka Mornay (čti morné)

60 g másla
1 šalotka
30 g hladké mouky
½ l mléka
sůl
bílý pepř
muškátový oříšek
60 g sýru gruyère (čti grijér)
60 g parmazánu

Na pánvi rozehřejeme máslo a opečeme kuřecí prsa nejprve kůží dolů, posypeme nadrobno nakrájenou šalotkou, obrátíme, opepříme a osolíme, zalijeme vínem, zavaříme, podlijeme vývarem a přendáme do pekáče, zalijeme šťávou, přiklopíme poklicí a pečeme při 160 °C asi půl hodiny.

Zatímco se nám peče kuřátko, připravíme si omáčku.

V kastrolu rozpustíme máslo, dosklovata na něm osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, krátce osmahneme hladkou mouku a za stálého míchání zalijeme mlékem, přivedeme k varu, za průběžného míchání pozvolna vaříme 15 minut, ochutíme muškátovým oříškem, trochu solí.

Když je kuře měkké, šťávu z kuřete přecedíme do omáčky, podle potřeby zredukujeme, vmícháme nastrouhaný parmazán a gruyère.

Rozmražený špenát vymačkáme, ohřejeme jej na rozpuštěném másle, doplníme solí.

Na talíř servírujeme porci špenátu, kuřete, zalijeme omáčkou. Před podáváním můžeme každou porci ještě zapéct v troubě – gratinovat svrchu, aby omáčka získala zlatou barvu.

Ohodnoťte tento recept: 

32 hlasů

Další recepty Celý díl