Různé

Okurková omáčka

Smetanová okurková omáčka má jemně navinulou, možno říct, až návykovou chuť. Kdo nezná, nechť vyzkouší, patří k pokladům české kuchyně vedle svíčkové, koprové, houbové, křenové či rajské omáčky.

4−6 porcí

Maso do omáčky

1 kg hovězí květové špičky
40 g špeku
voda
kořenová zelenina
divoké koření
sůl

Maso prošpikujeme, osolíme, vložíme do hrnce, přidáme zeleninu, koření, zalijeme vařící vodou a vaříme doměkka.

Omáčka

50 g + 20 g másla
1 šalotka
40 g hladké mouky
2 lžičky mleté sladké papriky
600 ml silného hovězího vývaru
2 dl smetany
2 dl zakysané smetany
200 g kyselých sterilovaných okurek
cukr
sůl
ocet na dochucení

Příloha

houskové knedlíky

Na 50 g másla osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku dosklovata, zasypeme moukou, krátce osmahneme, přidáme papriku, osmahneme a za stálého míchání zalijeme studeným vývarem a povaříme 20 minut, vložíme na drobné nudličky nakrájenou okurku, vmícháme obě smetany, povaříme ještě 10 minut, dochutíme cukrem, solí a octem.

Na talíř servírujeme houskové knedlíky, plátek masa, přelijeme omáčkou.

Ohodnoťte tento recept: 

74 hlasů

Další recepty Celý díl