Okurková omáčka


Smetanová okurková omáčka má jemně navinulou, možno říct, až návykovou chuť. Kdo nezná, nechť vyzkouší, patří k pokladům české kuchyně vedle svíčkové, koprové, houbové, křenové či rajské omáčky.
4−6 porcí
Maso do omáčky
1 kg hovězí květové špičky
40 g špeku
voda
kořenová zelenina
divoké koření
sůl
Maso prošpikujeme, osolíme, vložíme do hrnce, přidáme zeleninu, koření, zalijeme vařící vodou a vaříme doměkka.
Omáčka
50 g + 20 g másla
1 šalotka
40 g hladké mouky
2 lžičky mleté sladké papriky
600 ml silného hovězího vývaru
2 dl smetany
2 dl zakysané smetany
200 g kyselých sterilovaných okurek
cukr
sůl
ocet na dochucení
Příloha
houskové knedlíky
Na 50 g másla osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku dosklovata, zasypeme moukou, krátce osmahneme, přidáme papriku, osmahneme a za stálého míchání zalijeme studeným vývarem a povaříme 20 minut, vložíme na drobné nudličky nakrájenou okurku, vmícháme obě smetany, povaříme ještě 10 minut, dochutíme cukrem, solí a octem.
Na talíř servírujeme houskové knedlíky, plátek masa, přelijeme omáčkou.
Ohodnoťte tento recept: