Brazilské hvězdičky


Výrazné jak svým vzhledem, tak i chutí jsou brazilské hvězdičky, které nejvíce milují děti. Jsou veselé, sladkokyselé a asi právě proto patří mezi první kousky, po kterých děti na míse s cukrovím sáhnou.
Citrónová poleva
200 g polohrubé mouky
150 g másla
80 g strouhaných neloupaných mandlí
70 g moučkového cukru
1 žloutek
1 vanilkový cukrhladká mouka na podsypání
rybízová marmeláda
želé bonbony
Mouku zpracujeme s máslem změklým při pokojové teplotě, s mandlemi, moučkovým a vanilkovým cukrem a žloutkem v hladké těsto. Zabalíme do potravinářské folie nebo alobalu a necháme přes noc odležet.
Druhý den vyvalujeme placky asi 3−4 mm silné, vykrajujeme hvězdičky a pečeme ve vyhřáté troubě při 165 °−170 °C dorůžova.
Zchladlé hvězdičky mažeme (nejlépe až druhý den) rybízovou marmeládou, slepíme a potíráme nebo namáčíme v citrónové polevě. Ještě než zaschne, zdobíme kousky nakrájených barevných želé bonbonů (želé ovoce).
1 bílek
asi 150 g moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy
Ohodnoťte tento recept: