Těstoviny

Fusilli s rajčatovou omáčkou a klobáskou salsiccia

Těstoviny na tisíc způsobů jsou jeden velký italský zázrak.

4−6 porcí

fusilli

500 g semolinové mouky
250 ml vody
olivový olej

Na vál vysypeme mouku, do vytvořeného důlku nalijeme postupně vodu a vypracujeme tuhé těsto, přidáme trochu oleje. Je-li těsto příliš tuhé, přidáváme olej, nikoliv vodu. Těsto přiklopíme nejlépe umělohmotnou miskou a necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Těsto vyválíme na váleček a průměru 4 cm a pak z něj dál vyválíme tenkého hada o průměru asi 0,5 cm. Hádky nakrájíme na 8 cm kusy a vyskládáme na utěrku. Při válení si pomáhme vodou z misky.

Po nakrájení veškerého těsta bereme postupně krátké hádky, do hádku podélně zatlačíme tlustý drát a začneme rolovat; deska stolu nesmí být úplně hladká, lepší je drsnější podklad. Když nabalíme těsto na drát, rozválíme ho po celé délce drátu, tj. asi na 20 cm délku, pak lehkým kroucením drátek vyndáme a zůstane nám hotová fusilla, kterou opět vyskládáme a necháme zaschnout.

Hotové fusilly vhodíme do vařící vody s olejem, až poté vodu hodně osolíme a vaříme asi 10 minut. Scedíme, smícháme s omáčkou a servírujeme s nastrouhaným sýrem.

omáčka

olivový olej
1 mrkev
½ cibule
1 řapík řapíkatého celeru
3 klobásky salsiccia
2 plechovky loupaných krájených nebo drcených rajčat
oregano
sůl

Cibuli nakrájíme najemno, mrkev a celer najemno nastrouháme. Vše vložíme do studeného oleje a pozvolna začneme restovat. Přidáme rozkrájené klobásky, stále jen zlehka zahříváme. Přidáme rajčata, oregano, osolíme a pozvolna dusíme 1−1,5 hodiny, občas promícháme.

Pokud je omáčka moc řídká, ke konci přidáme na intenzitě varu a zredukujeme ji.

na podávání

sýr Pecorino Romano

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl