Polévky

Dýňový krém se slunečnicovým semínkem

Určité druhy dýní patří k dobře skladovatelné zelenině až do jarních měsíců. Máte-li ve sklepě uskladněnou zásobu z pozdního léta, velmi se vám bude hodit na přípravu lahodné polévky. Anebo si o jednu poprosíte u sousedů či ji koupíte v supermarketu.

4 porce

500 g očištěné dýně
50 g másla
1 cibule
sůl
mletý pepř
asi litr zeleninového vývaru
200 ml smetany
lžíce slunečnicového semínka

Očištěnou dýni nakrájíme na větší kostky, vložíme do hlubšího pekáče, poklademe máslem, nakrájenou cibulí, osolíme a opepříme. Pečeme v zakryté nádobě, ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 40 minut.

Dýni přendáme do hlubšího hrnce, přilijeme zeleninový vývar, dohladka rozmixujeme, necháme přejít varem, zjemníme smetanou, dochutíme a podáváme se slunečnicovými semínky.

Ohodnoťte tento recept: 

109 hlasů

Další recepty Celý díl