Luštěniny a obiloviny

Tradiční falafel se salátem tabouleh

Tyto chutné kuličky jsou velmi oblíbeným pokrmem v arabském světě. Své kouzlo v nich dělá nejen specifická chuť mleté cizrny, ale i hojnost petrželky a exotická chuť římského kmínu.

4 porce (16 kuliček)

Falafel [faláfel]

400 g namočené cizrny (cca 200 g suché, záleží na druhu)
100 g kudrnky (petrželové natě)
100 g cibule
10 g česneku
mletý římský kmín
sůl
pepř
500 ml oleje na smažení

dip-jogurtová omáčka

200 g bílého jogurtu
svazek kudrnky
10 g česneku
sůl

40 g harisy nebo chilli pasty

1. Cizrnu, cibuli, česnek a kudrnku semeleme v mlýnku nebo v kuchyňském kutru najemno, osolíme, opepříme a přidáme římský kmín, vše důkladně promícháme a v lednici necháme těsto ztuhnout. Z těsta tvarujeme placičky nebo kuličky, které smažíme dozlatova.

2. Jogurt smícháme s drceným nebo jemně sekaným česnekem, sekanou kudrnkou, osolíme a zamícháme.

3. Falafel podáváme společně s jogurtovým dipem, podle chuti doplněným o lžičku harisy, jako přílohu můžete zvolit náš salát tabouleh nebo jiný jakýkoliv zeleninový salát.

tabouleh [tabouleh]

400 g rajčat
100 g kudrnky
50 g suchého kuskusu
1 velký šťavnatý citrón
1 středně velká cibule
50 ml olivového oleje EV
sůl
pepř

1. Rajčata nakrájíme na malé kostičky, cibuli nadrobno a kudrnku nasekáme najemno a vše smícháme.

2. Do směsi zeleniny přidáme sušený kuskus, citrónovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a důkladně promícháme. V lednici necháme asi 1 hodinu odležet, kuskus krásně nabobtná, před podáváním ještě promícháme, případně dochutíme.

Ohodnoťte tento recept: 

84 hlasů

Další recepty Celý díl