Maso

Králík na hořčici

Prozradím, že Anne je vegetariánka a tento recept má od své maminky. Myslím, že bychom ji měli přemluvit, aby jej ochutnala, poněvadž je to jednoduché a výtečné jídlo, které zaujalo i Filipa s Ondřejem, já jsem ho uvařila už mnoha hostům a vždy jsem sklidila velký úspěch. Kombinace bílého vína a hořčice je rafinovaně promyšlená, k lehkému králičímu masu skvěle padne. Velkou roli zde hrají i čerstvé bylinky a každý krok v přípravě má své opodstatnění. Druhý den, když se omáčka dobře proleží, chutná ještě víc.

6-8 porcí

1200 g králíka
50 g másla
30 ml oleje
1 cibule
6 stroužků česneku
hrst petrželky
120 ml silné francouzské hořčice se semínky
400 ml bílého vína
200 ml vody
tymián
bobkový list
pepř
sůl

1. Králíka naporcujeme na osm částí.

2. Na másle a oleji osmahneme maso z obou stran. Maso vyjmeme z hrnce a na jeho místě orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, drcený česnek, čerstvé bylinky (petrželku, tymián), bobkový list, opepříme, přimícháme hořčici, zarestujeme, zalijeme vodou a vínem, vložíme zpět králíka, osolíme a vaříme velmi mírným varem hodinu. (Kdo chce, může přidat ke konci trochu smetany, ale není třeba, králík je takto skvělý).

Králík na hořčici