Maso

Ferdův burger

Šťavnatý plátek mletého masa s bohatou oblohou – to vše v jedné velké housce. Užijte si grilování podle Františka alias Ferdy!

4 porce

600 g mletého hovězího masa
(90 % hovězí zadní, 10 % hovězí hrudí)
mletý pepř
sůl
olej
4 plátky čedaru
4 velké housky

obloha

2 rajčata
1 cibule
ledový salát
4 vejce
majonéza
kečup

Maso promícháme s mletým pepřem a solí. Ruce si potřeme olejem a z masa tvarujeme 150 g placky, které opečeme na grilu (rozpálíme na +-240 °C) z obou stran „medium“ (tj. střední propečení), maso se nesmí péct dlouho a nesmí se vysušit. V mezičase si připravíme na pánvičce sázená vejce.

Na závěr pečení poklademe maso plátkem čedaru. Housky rozkrojíme a dáme na gril rozpéct. Poté už kompletujeme. Na první půlku housky poklademe salát, majonézu (nebo majonézovou omáčku – viz níže), plátek rajčete, cibulku, maso s čedarem a sázené vejce. Druhou půlku housky potřeme kečupem a burger přiklopíme. Podáváme s různými omáčkami. Od Františka přinášíme dvě – majonézovou a avokádovou.

majonézová omáčka

majonéza
kyselé okurky
lák z okurek
mletý pepř
sůl

Majonézu smícháme s nadrobno nakrájenými kyselými okurkami, ochutíme lákem z okurek, mletým pepřem a solí.

avokádová omáčka

avokádo
rajče
cibule
sůl

Dužinu vyzrálého avokáda smícháme s nadrobno nakrájeným rajčetem (semínka předem odstraníme), cibulí a ochutíme solí.

Ohodnoťte tento recept: 

25 hlasů

Další recepty Celý díl