Kachní kapsa na rozmarýnu se zelným pyré a bramborovými šiškami


Skvostné jídlo. Ondra napodobil oblíbenou techniku profesionálů zvanou sous-vide (znamená ve vakuu) tak, abyste ji mohli praktikovat i v domácím prostředí. Zelné pyré také nemá chybu – vyzkoušejte!
4 porce
4 kachní prsa
snítka rozmarýnu
mletý pepř
cognac nebo brandy
sůl, nejlépe maldonská
Kachní prso nakrojíme na kůži, opepříme, poklademe nasekaným rozmarýnem, důkladně zabalíme a utáhneme do pečicího papíru. Vložíme do trouby a pečeme při 100 °C 35 minut.
Poté vyjmeme a na pánvi opečeme kůží dolů dokřupava.
Na talíři osolíme, nejlépe šupinkatou maldonskou solí.
Zelné pyré
1 velká cibule
2 lžíce kachního sádla
¼ hlávky červeného zelí
1 hvězdička badyánu
4 hřebíčky
1 lžička kmínu
½ lžičky mleté skořice
80 g cukru
voda na podlití
vinný ocet
mletý pepř
sůl
Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na sádle, přidáme koření (badyán, hřebíček, kmín), na nudličky nakrájené zelí, zarestujeme, zasypeme cukrem a podlijeme vodou. Dusíme doměkka, vyjmeme badyán rozmixujeme na pyré, které dochutíme, skořicí, octem, pepřem a solí.
Bramborové šišky
½ kg brambor
1 vejce
1 lžíce mléka
cca 200 g hrubé mouky
2 lžíce dětské krupičky
sůl
2 lžíce sádla na opečení
Brambory (den předem vařené ve slupce) oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejcem, mlékem, hrubou moukou, dětskou krupičkou a solí.
Vypracované těsto přendáme na vál posypaný moukou, vytvarujeme z něj hada, krájíme a poté tvarujeme asi 5 cm válečky. Ty vaříme 3−5 minut v osolené vodě. Hotové šišky opečme na sádle.
Ohodnoťte tento recept: