Maso

Klasický hovězí burger

O domácím burgeru si nemusíte nechat zdát. Připravte si jej podle Ondrova receptu přesně tak, jak vám popisujeme níže. Základem jsou nejen chutné hovězí karbanátky, ale i domácí houstičky obohacené o chuť mladé cibulky. Vždyť i pečivo lze připravit na grilu! Při natáčení nám počasí příliš nepřálo a ačkoli bylo kalendářně jaro v plném proudu, byla velká zima. Těsto na houstičky jsme nechali vykynout v teple kuchyně Toulcova dvora, za což děkujeme místnímu kuchařskému týmu.

4 porce

domácí cibulové houstičky

300 g hladké mouky
10 g droždí
70 ml vlažné vody
1 vejce
3 lžíce olivového oleje
2 mladé cibulky
2 lžičky soli
1 lžička cukru

Kynuté těsto bezkváskové připravíme velmi jednoduše.

Do mouky rozdrobíme droždí (mělo by mír pokojovou teplotu jako všechny ostatní ingredience), zalijeme vlažnou vodou, vmícháme vejce, olivový olej, nakrájenou cibulku, sůl a cukr. Dobře propracujeme v hladké těsto a necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu, během kynutí promísíme. Poté vytvarujeme housky, které pečeme v zaklopeném grilu dozlatova.

karbanátky

800 g mletého hovězího masa (15 % tuku)
1 vejce
4 stroužky česneku
svazek petrželky
mletý pepř
sůl

Maso smícháme s vejcem, drceným česnekem, sekanou petrželkou, ochutím pepřem a solí.

Necháme chvilku odležet a tvarujeme karbanátky, které vkládáme na pomaštěný gril (olejem nebo špekem) a pečeme po obou stranách.

4 plátky čedaru
4 lístky hlávkového salátu
1 bílá cibule
kečup
plnotučná hořčice

Rozkrájené housky dáme rozpéct na gril, vždy jednu půlku potřeme kečupem, druhou hořčicí, obložíme karbanátkem, plátkem čedaru, plátkem salátu, kolečkem cibule.

Ohodnoťte tento recept: 

97 hlasů

Další recepty Celý díl