53 minut
Terra musica

23. ledna 2012

Obsah dílu

Různé břehy Jiřího Kyliána — Novoroční koncert Filharmonie Brno — Jonas Kaufmann opět v Praze — Eduardo Fernández — Čarokraj v Národním divadle — Vokální kvintet Kolenem

Části dílu

01:36
Různé břehy Jiřího Kyliána
    Slavnostním večerem nazvaným Různé břehy vyvrcholily oslavy 20. výročí fungování Kyliánovy videotéky. Atmosféru večera udával Kyliánův choreografický rukopis, představila se více než desítka tanečníků, kteří strávili podstatnou část svého uměleckého života v angažmá v Kyliánově prestižním Nederlands Dans Theater. V průběhu večera byly uvedeny ukázky choreografií jak z dílny Jiřího Kyliána, tak i jeho přátel či dlouhodobých spolupracovníků.
    10:38
    Novoroční koncert Filharmonie Brno
      Na svém novoročním koncertě Filharmonie Brno představila hudebně komediální projekt multižánrového kontrabasisty Georga Breinschmida nazvaný Kdo je Ivica Strauss. Breinschmidovo jazzové trio nás provede po stopách podivuhodného života nedávno objeveného velkého (189 cm) skladatele Ivicy, který údajně zesnul v zapomnění na jihu Evropy mezi černohorskými písněmi a čevabčiči...
      18:30
      Jonas Kaufmann opět v Praze
        Charismatický tenorista Jonas Kaufmann se vrátil do Prahy s novým programem složeným z nejslavnějších operních árií a písní. Dnes je tento umělec celosvětově uznáván jako jeden z nejvýznamnějších umělců dneška. Je držitelem řady prestižních hudebních ocenění. Kritici vyzdvihují emotivní rozmanitost jeho projevu, neboť Kaufmannův sytý tenor bravurně zvládá temné dramatické polohy, romantickou zasněnost i výbušnou vášnivost.
        25:27
        Eduardo Fernández
          Kytarista Eduardo Fernández patřící k vrcholným světovým interpretům vystoupil na začátku prosince minulého roku v Brně. V jeho špičkovém podání zazněly skladby F. Sora, A. Piazzolly, J. K. Mertze, G. Montani a dalších. Nás zajímal především odkaz legendy uruguayské klasické kytary Abela Carlevara, u kterého Fernández studoval.
          32:35
          Čarokraj v Národním divadle
            Čarokraj je nová rodinná opera, která vznikla podle populární knížky anglického spisovatele Geralda Durrella Mluvící balík, a to ve spolupráci mladého hudebního skladatele a dirigenta Marka Ivanoviće, scenáristy Ivana Arsenjeva a bratrů Formanových. Složení tvůrčího uskupení je zárukou nevšední, vtipné a divadelně působivé inscenace.
            39:35
            Vokální kvintet Kolenem
              Vokální kvintet Kolenem působí již na moravské hudební scéně více než jednu dekádu. Zakladatel souboru, jazzový kontrabasista Petr Pospíšil, působí také v klasické rokenrolové kapele Fireballs. Proto má k reperotáru doowopu, swingu, blues i jazzu velmi blízko.
              46:17
              Host: Daria Klimentová
                Přehrát celé video
                Stopáž52 minut
                Další díl
                26. února 2012

                Terra musica na sociálních sítích

                Napište nám