iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
29. 10. 2011
21:05 na ČT24

1 2 3 4 5

19 hlasů
42779
zhlédnutí

Retro

Pivo

26 min | další Publicistika »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Retro

  • 00:00:33 Život bez piva si my Češi
    nedokážeme představit.
  • 00:00:36 Stejně tomu bylo
    i za socialismu.
  • 00:00:38 Přesto toto průmyslové odvětví
    nemělo na růžích ustláno.
  • 00:00:41 Dnešní Retro bude o tom,
  • 00:00:44 jak fungovaly československé
    pivovary a jaké pivo vařily.
  • 00:00:50 Začátek dnešního Retra bude
    patřit exportním pivovarům.
  • 00:00:55 Měli jsme jednodušší přístup
    ke kvalitním surovinám.
  • 00:00:59 Měli jsme taky možnost získat
    některé technologické
  • 00:01:02 a technické celky z dovozu.
  • 00:01:05 Také vám prozradíme,
    kdo rozhodoval o ceně piva.
  • 00:01:10 Cena piva za totáče byla
    vysoké politikum,
  • 00:01:13 protože to přímo ovlivňovalo
    náladu pracujících.
  • 00:01:16 Nakonec se dozvíte,
    jak se žilo zaměstnancům pivovarů.
  • 00:01:19 Ještě bych mohl říci
    jednu takovou kuriozitu,
  • 00:01:22 že jsme se vždycky dost těšili,
    když bude nějaká amnestie.
  • 00:01:28 Československé pivo popíjeli
    západní Němci i Angličani.
  • 00:01:32 Pivovary, které vyvážely
    do kapitalistických zemí,
  • 00:01:35 přinášely státu
    cenné devizové prostředky
  • 00:01:38 a měly za to nejrůznější výhody,
    třeba žatecký chmel.
  • 00:01:42 Když jsme jeli do Žatce
    nakupovat chmel,
  • 00:01:46 tak jel podnikový ředitel,
    hlavní inženýr a sládek.
  • 00:01:54 A my tři jsme jeli do Žatce
    vybírat chmel.
  • 00:01:57 Ten chmelařský odborník,
    ten ředitel a ti jeho technologové
  • 00:02:00 to měli už připravené,
    řekli ty šarže,
  • 00:02:03 jaké mají hodnoty,
    a my jsme řekli ano, ten bereme,
  • 00:02:06 ten bereme, ten bereme.
  • 00:02:08 První štoky spadly
    a první věrtele se začaly plnit.
  • 00:02:12 Ano, zelené zlato už proudí
    do skladů.
  • 00:02:15 Zdá se tedy, že pivovary budou
    mít o letošní várku postaráno.
  • 00:02:19 Prazdroj měl určitou prestiž.
  • 00:02:22 Oni to používali
    i jako reklamu,
  • 00:02:26 že ten Prazdroj bere
    jejich surovinu.
  • 00:02:31 Třeba chmel začali brát Japonci,
    když ho bere Prazdroj.
  • 00:02:38 Tehdy sice byla
    celková plocha chmelnic prakticky
  • 00:02:45 dvojnásobná proti dnešní době,
  • 00:02:47 ale protože i tenkrát
    se většina chmele exportovala,
  • 00:02:50 pro české pivovary se dostávalo
    jenom menšinové množství.
  • 00:02:54 Ostatní pivovary musely
    svařovat to,
  • 00:02:57 co bylo na státním přídělu,
    to znamená ty chmele,
  • 00:03:00 které se dovážely
  • 00:03:02 například ze sousedního Německa
    nebo také z Číny.
  • 00:03:06 Právě ten čínský chmel míval
    tenkrát slabší pověst.
  • 00:03:15 Ten pivovar byl
    exportním pivovarem,
  • 00:03:19 takže celou dobu dostával,
    dalo by se říci,
  • 00:03:22 špičkové luxusní suroviny,
    jako je slad,
  • 00:03:24 ten jsme si dělali pořád sami,
    jako je žatecký chmel.
  • 00:03:28 Samozřejmě vodu nám nikdo nevzal,
    tu jsme měli pořád stejnou.
  • 00:03:34 A pokud se týče techniky,
    kterou jsme používali,
  • 00:03:36 tak zase díky tomu,
    že jsme byli exportním pivovarem,
  • 00:03:40 tak jsme měli trošičku náskok
    v té technice a byli jsme
  • 00:03:43 trošičku modernější než ostatní
    pivovary v Československu.
  • 00:03:50 Na druhé straně jsme museli mít
    daleko přísnější systém
  • 00:03:55 kontroly kvality a jakosti výroby
    a v neposlední řadě vlastně
  • 00:03:58 i náš pivovar byl dozorován
    orgány Veřejné bezpečnosti
  • 00:04:02 nebo Státní bezpečnosti, protože
    pokud by zboží bylo reklamováno,
  • 00:04:06 tak se zjišťovalo, zda nebylo
    poškozeno devizové hospodářství
  • 00:04:10 Československé socialistické
    republiky.
  • 00:04:12 Saúdská Arábie neváhá
    a dováží lahve
  • 00:04:16 dobrého plzeňského dokonce letadly.
    Teplé země Středního východu
  • 00:04:20 jsou dobrými zákazníky
    pro náš tekutý chléb.
  • 00:04:23 Tak dobrými, že napříště nebudeme
    už posílat lahve, nýbrž sudy piva,
  • 00:04:26 pro které zařídíme
    stáčírny na místě.
  • 00:04:31 Piva, která se mohla prodávat
    po celém Československu,
  • 00:04:35 v první fázi to bylo pivo
    Pilsner Urquell.
  • 00:04:39 Později se přidal Budvar.
  • 00:04:41 To byla piva, která se taky
    začala exportovat
  • 00:04:45 do kapitalistických zemí.
  • 00:04:50 Nejvíce vyvážel Budvar
    do Německa,
  • 00:04:55 do Velké Británie,
    Rakouska, Švýcarska.
  • 00:05:00 To byly takové klíčové trhy
    z hlediska kapitalistických států.
  • 00:05:04 Českobudějovický Budvar ve snaze
    obohatit náš vánoční stůl
  • 00:05:08 vyrobil 10 000 kolekcí piva.
  • 00:05:15 Jsou v nich exportní dvanáctky
    a patnáctky.
  • 00:05:19 A tak si milovníci piva pochutnají
    i na našem exportním budvaru.
  • 00:05:25 V roce 1911 společnost
    Anheuser-Busch a náš pivovar
  • 00:05:29 jednaly poprvé o tom,
    jak si přerozdělit světové trhy.
  • 00:05:35 Pokud se podíváme na značku
    americkou, Budweiser,
  • 00:05:39 tak to není nic jiného
    než že němečtí přistěhovalci
  • 00:05:44 se nechali inspirovat
    originálním budějovickým pivem
  • 00:05:48 a začali vařit
    originální budějovický ležák
  • 00:05:51 Budweiser Lager Beer
    v Sant Louis.
  • 00:05:54 Budějovický Budvar
    je v městě Budějovice.
  • 00:05:57 V němčině se Budějovice
    řeknou Budweis.
  • 00:06:00 Zcela logicky pivo,
    které se vařilo v Budějovicích
  • 00:06:03 a prodávalo se do teritorií,
    kde se mluvilo německy,
  • 00:06:06 tak se označovalo jako
    Budweiser Beer po dlouhá staletí.
  • 00:06:10 To byl vlastně začátek
    celé té peripetie,
  • 00:06:14 kterou v letošním roce můžeme
    datovat už téměř stoletým výročím.
  • 00:06:21 Československý stát nechtěl
    utrácet devizy za soudní spory,
  • 00:06:25 protože pro Československou
    socialistickou republiku
  • 00:06:27 by to znamenalo placení právníků
    v zahraničí,
  • 00:06:31 takže v tehdejších dobách skutečně
  • 00:06:33 jsme tu míru úspěchu
    v těch sporech měli nižší.
  • 00:06:40 Budějovické pivo, které se vařilo
    v královském městě
  • 00:06:43 dávno před objevením Ameriky,
    má své odběratele
  • 00:06:46 ve více než 25 zemích Evropy,
    Asie a Afriky.
  • 00:06:49 Pijí ho nejen na Kypru,
    v Afghánistánu a v Sýrii,
  • 00:06:53 ale i v Japonsku a Srí Lance.
  • 00:06:56 K radostné povinnosti každého
    pivovarníka patří ochutnávat.
  • 00:07:01 A nejlepší, kde ochutnávat, tak to
    je jednoznačně v ležáckém sklepu.
  • 00:07:09 Takže první věc je vůně.
    Pivo musí mít čistou vůni.
  • 00:07:14 Musí být cítit po sladu,
    po chmelu a jemná vůně kvasnic.
  • 00:07:19 Když jsme vyhodnotili pivo
    čichem,
  • 00:07:23 tak můžeme přistoupit
    k vlastní degustaci.
  • 00:07:35 Je to výborné.
  • 00:07:42 Paní profesorko, přes 50 let
    se pohybujete v pivovarském oboru,
  • 00:07:46 což je hodně mužská záležitost.
    Proč jste si ho vybrala?
  • 00:07:50 Proč jste mezi chlapy
    do toho pivovaru šla?
  • 00:07:54 Abych řekla pravdu,
    já jsem Plzeňačka.
  • 00:07:59 Měli jsme na gymnáziu
    výborného kantora na chemii,
  • 00:08:02 takže už na gymnáziu jsem věděla,
    že chci dělat chemii.
  • 00:08:05 Abych si trošku o tom udělala
    obrázek,
  • 00:08:08 tak jsem procházela
    plzeňské laboratoře.
  • 00:08:11 Tak co je v Plzni? Začala jsem
    ve výzkumném ústavu Škody.
  • 00:08:14 Tam se mi moc nelíbilo,
    protože to je samá anorganika.
  • 00:08:17 Pak jsem byla ve vodárně,
    v lihovaru,
  • 00:08:20 v Marile Rokycany a v pivovaře.
    V tom pivovaře mě to okouzlilo.
  • 00:08:23 To prostředí,
    taková ta láska k tomu řemeslu
  • 00:08:26 -a i zajímavost celého toho oboru.
    -Takže jste byla v pivovaru.
  • 00:08:29 Jak jste se mezi těmi chlapy
    cítila?
  • 00:08:32 Bylo to ze začátku horší.
    Když mi dali vedení laboratoří,
  • 00:08:35 tak tam byli samí muži
    a měli ve zvyku,
  • 00:08:38 že vždycky připravili
    nějaké vzorky na odvoz
  • 00:08:42 na státní inspekci, pak si sedli,
    přinesli si desetilitrovou báň
  • 00:08:47 a celý den popíjeli.
    Když jsem se stala vedoucí,
  • 00:08:51 tak mi nezbylo než to nějak
    zlikvidovat, tak jsem k nim šla.
  • 00:08:55 Oni říkali:
    Paní inženýrka spadla z velké výše,
  • 00:08:58 ona se jde s námi napít.
    Já jsem tu báň vzala nad kanálek,
  • 00:09:01 vypustila a říkám:
    Pánové, tady jste dopili.
  • 00:09:04 Od té doby se tam nepilo
    a musím říci,
  • 00:09:06 že dneska na to vždycky
    staří pánové, pokud ještě žijí,
  • 00:09:09 vzpomínají a říkají:
    Ty jsi nás tenkrát úplně utnula.
  • 00:09:11 Čím vás zaujal ten socialistický
    plzeňský pivovar,
  • 00:09:14 -když jste tam přišla?
    -Já musím říci,
  • 00:09:17 že v pivovarech se nějak
    v socialismu nevěnovala
  • 00:09:21 taková pozornost, ale nemůžu říci,
    že by se to tam nějak profanovalo.
  • 00:09:26 Naopak si myslím, že ti pivovarští
    s tím měli problémy.
  • 00:09:29 Víte, v každém pivovaru ve varně
    byl krucifix.
  • 00:09:32 To byl takový kříž.
    Ne že by to bylo nějak náboženské,
  • 00:09:35 ale bylo to zvykem.
    Nebo když se vypouštěla várka,
  • 00:09:38 tak se říkalo spánembohem.
    Samozřejmě že za socialismu
  • 00:09:41 jim nařizovali,
    aby se ty kříže odstraňovaly,
  • 00:09:44 což pivovarští dělali neradi,
    protože to brali jako svůj symbol,
  • 00:09:48 takže se objevovaly různé nápisy
    pod tím křížem,
  • 00:09:51 že tam byl kříž a pod tím bylo
    Se Sovětským svazem na věčné časy.
  • 00:09:55 To byly krásné paradoxy.
  • 00:09:57 Měl ten kříž nějaké zvláštní místo
    v pivovarech, nebo byl kdekoliv?
  • 00:10:02 Bylo to většinou ve varnách.
    Varna je srdce pivovaru.
  • 00:10:06 Pivovarský pozdrav dej bůh štěstí,
    to znamená opravdu obecně,
  • 00:10:11 že se přeje štěstí, dneska se
    k tomu zase pivovarští vrátili.
  • 00:10:16 Jaká značka piva
    vám tehdy chutnala?
  • 00:10:19 Upřímně řečeno i některé malé
    pivovary měly dobré pivo.
  • 00:10:22 Vzpomínám si, že bylo velmi
    slušné pivo v Železné Rudě.
  • 00:10:25 Zase byly pivovary,
    nebudu je radši jmenovat,
  • 00:10:28 z těch čtrnácti, co měl Prazdroj,
    že to pivo nebylo zrovna dobré.
  • 00:10:31 Řekněte o jednom.
  • 00:10:35 Tak třeba ne že by bylo špatné,
    ale i moji příbuzní,
  • 00:10:38 protože z otcovy strany
    jsem z Chodska,
  • 00:10:40 neměli moc rádi domažlické pivo,
    říkali, že je tvrdé jako kámen.
  • 00:10:46 Podmínky, za kterých se vyrábělo
    pivo v Plzni a Budějovicích,
  • 00:10:49 byly pro desítky dalších podniků
    zcela nedostupné.
  • 00:10:52 Pivovarnictví u nás totiž trpělo
    chronickým nedostatkem
  • 00:10:55 peněz i zaměstnanců.
    Přesto mnohé pivovary
  • 00:10:58 vařily vynikající pivo,
    i když třeba vydrželo jen týden.
  • 00:11:08 Tenkrát vlastně
    pasterizačním zařízením disponovaly
  • 00:11:12 jenom exportující pivovary.
    Všechny ostatní pivovary
  • 00:11:19 prodávaly lahvová piva
    s pěti až sedmidenní garancí.
  • 00:11:23 To samozřejmě byl
    velký handicap.
  • 00:11:25 Vždycky když jste přišli tehdy
    do obchodu a viděli jste tam,
  • 00:11:30 že u těch beden s lahvemi piva
    postávají lidé
  • 00:11:33 a obracejí lahve dnem vzhůru,
    aby viděli,
  • 00:11:36 jestli je tam zákal,
    tak to je třeba doba,
  • 00:11:40 kterou si dnešní zákazníci
    nedokážou vybavit
  • 00:11:44 nebo ji velmi brzo zapomněli,
    protože oni říkají,
  • 00:11:47 tenkrát to bylo pivo,
    ale nikdo si už nevybavuje tu dobu,
  • 00:11:51 kdy šel do obchodu
    a obracel lahev,
  • 00:11:53 jestli už není kalná,
    když se přivezla.
  • 00:11:56 Tehdy jsem objel, dalo by se říci,
    skoro všechny české pivovary.
  • 00:12:00 Když jste přišla do sklepa
    toho pivovaru,
  • 00:12:03 tak všude bylo pivo výborné,
  • 00:12:05 ale potom na cestě k zákazníkovi
    se mnohdy pokazilo.
  • 00:12:12 Pivovary obecně byly
    ve strašlivě špatném,
  • 00:12:16 podinvestovaném stavu.
    Hygiena, sanitace trpěla.
  • 00:12:23 Energetika strašlivá,
    trvanlivost opravdu,
  • 00:12:26 to byl zázrak dodržet
    těch sedm a deset dní.
  • 00:12:30 Musím říci, že hlubokou úctu jsem
    získal k sládkům a podsládkům,
  • 00:12:35 že za těchto strašlivých podmínek
    byli schopni vyrábět pivo
  • 00:12:40 relativně vysoké kvality.
  • 00:12:45 Všechny pivovary
    nebo všechny výrobní jednotky
  • 00:12:48 v určitém kraji patřily
    do jednoho podniku.
  • 00:12:52 Vlastně každý ten pivovar,
    bylo to zdůvodňováno
  • 00:12:55 dovozovými náklady
    a úspornými opatřeními,
  • 00:12:59 měl svůj odbytový rajon, který
    byl přesně na mapě vykreslený,
  • 00:13:04 a tam směl dodávat jenom
    ten dotyčný pivovar a žádný jiný.
  • 00:13:10 Kapitán, Admirál, Kormorán.
    Tahle série zařadila
  • 00:13:14 v loňském roce děčínský pivovar
    mezi pět nejlepších na světě.
  • 00:13:18 Zatím jen v soutěži etiket,
    ale nové značky by měly
  • 00:13:22 reprezentovat i chutnější pivo.
    Na svět přišly proto,
  • 00:13:25 že bývalé pivo
    už prostě nechutnalo.
  • 00:13:28 Stálou kvalitu by teď měl zaručit
    pravidelný průzkum trhu.
  • 00:13:32 Jeden pomocník proto začal
    fungovat.
  • 00:13:35 V Děčíně jako první v kraji
    otevřeli
  • 00:13:38 vlastní průzkumovou prodejnu.
  • 00:13:40 Začalo se kazit pivo.
    Zjistilo se,
  • 00:13:43 že spory těch mikroorganismů,
    které to pivo kazí,
  • 00:13:48 jsou v omítce ve spilce
    a padaly do toho piva.
  • 00:13:53 Takže jediná šance byla omlátit
    omítku na cihlu,
  • 00:13:57 to se stalo ve Velkých Popovicích,
    a znova nahodit a vykachlíčkovat.
  • 00:14:02 Protože vůbec nebyla šance,
    že by na to byly peníze,
  • 00:14:05 tak nezbylo než naložit
    do auta sudy,
  • 00:14:08 zajet za velitelem
    nejbližší vojenské posádky,
  • 00:14:11 domluvit si brigády vojáků.
    Velitelé byli happy
  • 00:14:14 a vojáci jakbysmet,
    protože čtrnáct dní
  • 00:14:17 nebo tři neděle nebyli na vojně
    a byli v pivovaru.
  • 00:14:20 Momentálně není
    nijak zvlášť kvalitní.
  • 00:14:21 Bývá o hodně lepší.
  • 00:14:24 Ta desítka, když není jedenáctka,
    to je špatné.
  • 00:14:27 Udržuje si stálou kvalitu
    a chutná mi.
  • 00:14:30 Je velice špatná.
  • 00:14:31 Není pravda,
    že to pivo bylo lepší.
  • 00:14:35 Je pravda,
    že bylo různorodější.
  • 00:14:38 Dneska, protože všichni mají
    špičkovou techniku
  • 00:14:41 a suroviny mají
    také všichni stejné,
  • 00:14:45 tak prakticky automaticky
    potom to pivo musí být stejnější.
  • 00:14:53 V té době se vyrábělo
    pivo českého typu.
  • 00:14:57 Víme, že převážné množství
    se vyrábělo takzvané desítky,
  • 00:15:02 dneska výčepního piva,
    a menší podíl byl dvanáctky
  • 00:15:07 a ještě výrazně menší podíly
    byly těch ostatních piv.
  • 00:15:14 Byla dvě taková období,
    kdy rázem skokově vzrostl
  • 00:15:19 zájem o tmavé pivo,
    každý pivovar se snažil
  • 00:15:22 vyrábět tmavé pivo v 70. letech,
    ale potom tak rychle,
  • 00:15:26 jak ta obliba přišla,
    tak zase ten zájem poklesl.
  • 00:15:30 Pito je nápoj,
    který prožívá renesanci zájmu,
  • 00:15:33 a to nejen u nás,
    ale i v zahraničí.
  • 00:15:36 Správný termín je kvasný nápoj
    ze sladu a chmelu.
  • 00:15:39 Podstatné je,
    že neobsahuje alkohol.
  • 00:15:42 Nealkoholické pivo se objevilo
    na konci 70. let.
  • 00:15:45 První reakce byly rozpačité,
    protože skutečně chuť
  • 00:15:48 nealkoholického piva je odlišná,
    je to úplně jiný výrobek
  • 00:15:52 než běžné pivo a řada lidí
    tehdy taky nevěřila tomu,
  • 00:15:57 že pokud se napijí tohoto nápoje,
    že skutečně budou čistí,
  • 00:16:02 co se týče alkoholu.
  • 00:16:09 Do Plzně se nejezdí
    jen za výborným pivem,
  • 00:16:12 ale také na výstavu Ex Bier Hobby
    a výměnné burzy pivních etiket,
  • 00:16:16 tácků, korků, skleniček
    a dalších kuriozit.
  • 00:16:19 Lahve byly zelené a hnědé.
    Znalci dávali přednost
  • 00:16:24 lahvím hnědým se zdůvodněním,
    že hnědou barvou skla pronikají
  • 00:16:32 méně ultrafialové paprsky
    a že se pivo méně kazí.
  • 00:16:37 Ve všech pivovarech
    v českých zemích se stáčelo
  • 00:16:41 pivo pouze do těchto lahví.
  • 00:16:45 Etikety a tácky od roku 1948
    do roku 1989 byly výtvarně
  • 00:16:51 velmi chudé, i když některé
    velké pivovary měly
  • 00:16:56 své vlastní výtvarníky,
  • 00:16:59 přesto tito výtvarníci byli
    tiskárnou tlačeni k tomu,
  • 00:17:04 aby vytvářeli drobnou pivovarskou
    reklamu co nejjednodušší.
  • 00:17:10 Typickou ukázkou
    nejjednodušší pivovarské reklamy
  • 00:17:14 je tácek pivovaru Prazdroj Plzeň,
  • 00:17:17 pro českého spotřebitele velmi
    jednoduchý oboustranný tácek.
  • 00:17:22 Druhým táckem potom je exportní,
  • 00:17:26 který byl exportován zároveň
    s výrobky pivovaru
  • 00:17:31 přes importéra do státu Nový York
    do Spojených států amerických.
  • 00:17:38 K usměrnění spotřeby piva
    a pro plynulé zásobování
  • 00:17:42 vnitřního trhu nealkoholickými
    nápoji bylo rozhodnuto zvýšit
  • 00:17:46 od 15. října 1984 jejich ceny.
  • 00:17:49 Na tabulce je podrobnější přehled
    o zvýšení cen piva.
  • 00:17:54 Cena piva za totáče byla
    vysoké politikum,
  • 00:17:58 protože to přímo ovlivňovalo
    náladu pracujících.
  • 00:18:07 Já jsem za svoji kariéru zažil
    asi dvě nebo tři cenové změny.
  • 00:18:13 Obvykle jsem dostal příkaz
    někdy ve středu:
  • 00:18:16 V pondělí nastupujete do Kolodějí.
  • 00:18:18 Tam mě zavřeli
    a nesměl jsem odejít,
  • 00:18:20 dokud to nebylo hotové.
    Bylo to tajné šíleně.
  • 00:18:24 Všichni hospodští to věděli,
    předzásobovali se,
  • 00:18:26 což ovšem moc nešlo, protože
    pivo mělo trvanlivost sedm dní,
  • 00:18:30 takže kdyby to přehnali,
  • 00:18:32 tak by jim zkyslo ve sklepě
    a nikdo by jim nic nedal.
  • 00:18:34 Udělal jsem cenu.
  • 00:18:37 Takže třeba desítka
    koruna sedmdesát,
  • 00:18:39 lahvová půllitrovka v sámošce,
    dvanáctka dvě koruny osmdesát.
  • 00:18:44 Plzeň tři šedesát,
    flekovské šest korun.
  • 00:18:47 Když jsem to takhle udělal,
    tak náměstek předsedy
  • 00:18:50 Federálního cenového úřadu,
    což byl jakoby náměstek ministra,
  • 00:18:54 sebral tu tabulku,
    do které jsem to všecko udělal,
  • 00:18:58 se všemi souvztažnostmi,
    a odnesl ji někam.
  • 00:19:01 A druhý den přijel
    a tam to bylo tužtičkou předělané.
  • 00:19:04 Flekovské místo šest
    mělo šest korun deset.
  • 00:19:08 Já jsem začal říkat,
    který blb tady do toho,
  • 00:19:11 co to je za pitomost?
  • 00:19:13 Ježíšmarjá,
    to napsal soudruh Jakeš.
  • 00:19:16 Tak takhle to bylo politické.
    Soudruzi přímo rozhodovali
  • 00:19:19 ve finále,
    jaké ty ceny konkrétně budou.
  • 00:19:22 PÍSEŇ
  • 00:19:24 Pivečka se napijem, napijem,
    však světa nepřežijem.
  • 00:19:28 Pivo je dobrota,
    nejlepší nápoj světa.
  • 00:19:32 Pivo je dobrota,
    nejlepší nápoj světa.
  • 00:19:42 Chuť piva závisí
    nejen na kvalitě surovin,
  • 00:19:45 ale také na šikovnosti sládka.
    V mnoha socialistických pivovarech
  • 00:19:49 působili uznávaní sládkové,
    v jejichž rodinách
  • 00:19:52 se toto povolání dědilo
    z generace na generaci.
  • 00:19:56 Následující minuty teď budou
    patřit právě jim.
  • 00:20:23 Můj nástupní plat na sklonku totáče
    byl, dejme tomu,
  • 00:20:27 dva tisíce dvě stě
    pro studenta, pro vysokoškoláka.
  • 00:20:32 A průměrný plat v pivovarství
    včetně generálního ředitele
  • 00:20:35 generálního ředitelství
    byl osmnáct set,
  • 00:20:39 takže pivovary braly kohokoliv,
    kdo byl ochoten nastoupit.
  • 00:20:47 Tím pádem zvlášť
    na těch nekvalifikovaných
  • 00:20:52 a hůře placených místech
    se potom uplatňovali lidé,
  • 00:20:56 které bychom rozhodně
    nenazvali
  • 00:20:59 zajímavými nebo perspektivními
    pracovníky.
  • 00:21:06 Ještě bych mohl říci
    takovou kuriozitu,
  • 00:21:09 že jsme se vždycky dost těšili,
    až bude nějaká amnestie,
  • 00:21:12 protože přišla spousta lidí,
  • 00:21:14 kteří měli alespoň krátkodobě
    chuť pracovat.
  • 00:21:22 Co já si pamatuji,
    a to ještě přede mnou,
  • 00:21:27 když jsem chodil za svým otcem,
    tady nikdy nebyly píchačky
  • 00:21:30 a všichni se spoléhali na to,
    že přijdou včas.
  • 00:21:33 Ono taky dost často chodili
    do té práce,
  • 00:21:36 protože už třeba měli žízeň.
  • 00:21:38 Vedoucí směny, když se dělalo
    od šesti, ranní směna,
  • 00:21:41 tak musel přijít
    do pivovaru tak v pět,
  • 00:21:44 v půl šesté, všecko proběhnout,
    připravit si, co se má udělat,
  • 00:21:48 a jak ti lidé přišli
    v šest hodin do práce,
  • 00:21:51 tak na ně vlítnout a okamžitě
    je nahnat do práce
  • 00:21:54 a rozdělit jim úkoly, protože
    v jedenáct hodin už byli nalití.
  • 00:22:07 Štěstím bylo,
    že z té staré doby přežili,
  • 00:22:11 a já jsem je ještě pamatoval tady,
    někteří z kmenových zaměstnanců,
  • 00:22:16 ti, kteří mezitím vystoupali
    na ta vyšší místa
  • 00:22:20 nebo lépe placené funkce,
    ti byli naštěstí schopni
  • 00:22:25 předat tu tradici nové generaci
    a byli schopni zaručit,
  • 00:22:30 že průmysl neupadl
    do úplného zmaru.
  • 00:22:40 Ta čepice je znak
    pro toho sládka,
  • 00:22:43 že s ní chodil do provozu.
  • 00:22:46 Vyjadřovala určitý kult
    sladovnického řemesla.
  • 00:22:51 Ty čepice jsme si kupovali sami.
  • 00:22:55 Měli jsme krejčího
    tady v jedné vesnici,
  • 00:22:59 který je šil každému na míru.
  • 00:23:01 Každý jsme byli vybaveni
    tou čepicí,
  • 00:23:04 takže se chodilo do provozu
    v těchto čepicích v Prazdroji.
  • 00:23:12 To, co teď předvádím,
    je přidávání chmele.
  • 00:23:16 Je to jedna z těch málo prací,
    která tady zůstala úplně stejná
  • 00:23:21 od doby založení pivovaru
    nebo od 60. a 70. let,
  • 00:23:26 protože v té době byla
    celá varna manuálně řízená.
  • 00:23:31 Dneska je varna computerizovaná,
    řízená počítačem,
  • 00:23:36 ale přidávání chmele,
    protože používáme hlávkový chmel
  • 00:23:41 a ten nejde dávkovat jinak,
    tak jako jeden z mála pivovarů,
  • 00:23:46 vlastně jediný z velkých pivovarů
    v České republice,
  • 00:23:51 dávkujeme chmel do várky
    ručně.
  • 00:23:59 Když jsme měřili objem piva
    dřevěným klackem
  • 00:24:03 a dneska ho měříme
    několika digitálními sondami
  • 00:24:07 a automatickými měřáky, tak
    dneska jsme mnohem dál v tom,
  • 00:24:12 jak jsme schopni řídit
    celý ten proces.
  • 00:24:20 Dneska ti vařiči tam sedí,
  • 00:24:22 mají před sebou obrazovky
    a mačkají jednotlivé knoflíky.
  • 00:24:30 Vidíte, tady je hladina piva.
    Takhle jsem dělal inventuru.
  • 00:24:34 Bylo tady přes tři a půl tisíce
    sudů.
  • 00:24:36 To pivo, o kterém jsem hovořil,
    že je potřeba ochutnávat,
  • 00:24:40 tak se muselo prohlédnout,
    přivonět.
  • 00:24:48 Jo, tohle by šlo,
    to už můžeme dneska narazit.
  • 00:24:52 Kromě toho, co řekli moji kolegové,
    všechno je.
  • 00:24:57 Mně chybí akorát pivo k obědu.
  • 00:25:24 Jaká byla vaše oblíbená značka
    piva za socialismu?
  • 00:25:27 A co myslíte, bylo tehdejší pivo
    lepší než to dnešní?
  • 00:25:30 Napište nám
    na www.retromanie.cz.
  • 00:25:35 Mějte se hezky, dej bůh štěstí
    a na viděnou.
  • 00:25:54 Skryté titulky: Věra Kotlínová
    Česká televize, 2011

Související