26 minut

Obsah dílu

Přikrmování zvěře — Jaroslav Orlík

Části dílu

00:32
Přikrmování zvěře
Přikrmování zvěře
    Každý druh zvěře má jiné nároky na množství a kvalitu potravy a v různé míře se mu daří uživit se ve svém prostředí. Zákon o myslivosti ukládá uživatelům honiteb udržovat stavy zvěře přiměřené úživnosti prostředí a také zvěř, pokud strádá, přikrmovat. Jak zvěř, pokud trpí v zimním období nedostatkem potravy, správně přikrmovat a v dobré vůli jí spíš neuškodit? Profesor Jiří Zelenka z Mendelovy univerzity v Brně podrobně vysvětluje, jak organismus přežvýkavé zvěře potravu zpracovává. Pro trávení je důležitá mikroflóra v bachoru. Nejsou-li zajištěny vhodné podmínky pro mikroorganismy v bachoru, může mít zvěř k dispozici nejkvalitnější krmiva, a přitom hladovět.
    15:53
    Jaroslav Orlík
    Jaroslav Orlík
      Na severní Moravě mezi Opavou a Bruntálem prožil celý svůj dlouhý život zasvěcený myslivosti Jaroslav Orlík. Všechno, co v mysliveckém sdružení prožil, zaznamenával Jaroslav Orlík do ilustrované kroniky. Byl mysliveckým hospodářem, vedl myslivecké kroužky a také učil myslivecké adepty. A vždy připomínal kolegům zvyky, které mají k mysliveckému životu tradičně patřit. V roce 2005 mu byla udělena Umělecká cena Českomoravské myslivecké jednoty za originální ručně malované pasovací nebo gratulační listy a pamětní dřevěné erby.
      Přehrát celé video
      Tisíc let české myslivosti - 26. října 2013
      Stopáž26 minut
      Další díl
      26. října 2013

      Napište nám