Zeptejte se:

Chat s osobností

prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc. gastroenterolog

Přední odborník v oblasti diagnostiky, léčby a výzkumu idiopatických střevních zánětů, který v pořadu Na pomoc životu věnovanému ulcerózní kolitídě a Crohnově chorobě představuje možnosti současné medicíny, jak pomoci pacientům žít plnohodnotný život i s tímto onemocněním.

Pořad můžete také zhlédnout on-line.

Záznam chatu ze středy 17. října 2007 od 16:00
K.I.T.T.: Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit co znamená ta Crohnova choroba Děkuji
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Crohnova nemoc je chronický zánět tenkého a (nebo) tlustého střeva. Označení nemoci je po americkém gastroenterologovi BB.Crohnovi, který pracoval v nemocnici Mount Sinai v New Yorku.
Filipová G.: Dobrý den, je mi 24 let a před čtyřmi lety mi byla diagnostikována crohnova nemoc. Po 3 měsících jsem šla na operaci, protože jsem měla zúženou část tenkého a část tlustého střeva. Brala jsem nejprve kortikoidy, poté Pentasu, ale protože jsem měla příliš mnoho vedlejších negativních účinků, tak mi ji můj lékař vysadil. Od té doby neberu žádné léky. Můj zdravotní stav je zatím stabilizovaný, v posledních týdnech se začíná lehce zhoršovat. Chtěla bych se zeptat, zda by byla pro mne vhodná tzv. biologická léčba, příp. zda bych se mohla obrátit rovnou na vás, nebo je nutné, abych šla nejdříve ke svému gastroenterologovi a ten mě odeslal na nějaké specializované pracoviště? Předem děkuji za odpověď, Filipová
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Biologická léčba by byla indikována v okamžiku, kdy ostatní běžně dostupná terapie selhala. Myslím, že v této situaci byste měla navštívit Vašeho gastroenterologa a sním se poradit. Pak-li že bude zjištěno, že se jedná o opětovné vzplanutí CN po operaci, pak je možné o biologické terapii uvažovat. Když bude Váš gastroenterolog chtít může se obrátit přímo na mne.
Blanka: Pane doktore, kde se aplikuje tzv. biologická léčba?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Biologická léčba se aplikuje v centrech pro biologickou léčbu, která jsou rovnoměrně rozprostřena po území CR je jich v současné době 23.
Jana: Je možné, že nemoc je způsobena přidanými látkami(éčky) ve stravě?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Ano, je to jedna z možných teorií, resp. vysvětlení. Určitě bude možných faktorů daleko více a nezbytná bude predispozice jedince pro chorobu, která se pravděpodobně dědí z pokolení na pokolení.
Jana Lipovská, Bratislava, rlipovsky@vub.sk: Pan profesor, môže mi byť nasadená biologická liečba, podávaním protilátok na ulceróznu kolitídu, aj keď som po transplantácií pečene a beriem imunosupresíva? Momentálne som na 20 mg prednisonu. Ulceróznu kolitídu mi diagnostikovali v roku 1989. Transplantácia bola vykonaná od žijúceho darcu (od matky) v roku 2003 v Nemecku.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: To je velmi těžká otázka. Principiálně ano, ale bylo by žádoucí vědět jaká byla prvotní diagnoza pro kterou se transplantace jater provedla a zda není nějaká posttranspltační reakce (GvHD, rejekce atd) . Například u některých autoimunitních chorob ( jako je PBC) nebo autoimunitní hepatitida bych biologickou terapii UC neodporučoval. V případě, že se jednalo o hapatitidu C spíše ano, v případě hepatitidy B spíše ne.
Blanka: Pokud mám levostranou kolitidu bylo by lepší rodit císařem? Musím podotknout, že nemoc se mi projevila až po porodu.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Nikoliv, je-li choroba (UC) v klidu pak volba o způsobu vedení porodu je závislá pouze na rozhodnutí porodníka.
Honza: Může mít člověk obě zmíněné nemoci najednou? Nebo být poprvé diagnostikován s ulcerozní kolitidou a následně diagnóza přehodnocena jako Crohnova choroba?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Já si myslím, že nikoliv. Faktem, ale je že asi 10% nemocných má přechodný typ obou chorob ( tzv. neurčitelná kolitida "indeterminate colitis") která může mít v průběhu svého vývoje různé podoby a někdy se podobá více UC a jindy více CD. Proto celé spektrum těchto nemocíc označujeme pod anglickou zkratku IBD (inflammatory bowel disease)
Miroslav: Dobrý den,
chtěl bych se zeptat (jako laik), jakým způsobem nebo po jak dlouhé době lze poznat, zda medikamentózní léčba zabírá či nezabírá. Děkuji.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Jako kriteria hodnotící efektivitu terapie používáme subjektivní stav (cítění) pacienta - průjmy bolesti břicha, krvácení, váhu
Pak užíváme laboratorní testy (KO, CRP, Fe) a také endoskopická vyšetření. Zda choroba ustupuje nebo ne dovedeme posoudit v současné velmi přesně.
Vlaďka: Dobrý den! Moje otázka bude asi trochu mimo téma, ale přesto se zeptám. Můj partner trpí Celiakií a teď máme měsíčního syna. Zajímá mě jaká je pravděpodobnost, že také Celiakií onemocní a v jakém věku se to dá zjistit. Děkuji za odpověď.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Váš syn má trochu větší pravděpodobnost že onemocní celiakií. Obvykle se choroba porjevuje kolem 1-2 roku života a pozná se, že dítě neprospívá má mazlavé, mastné stolice. Čím později, někdy až ve 30-30ti letech života se nemoc projevuje, tím méně nápadné má projevy. U malých dětí je spíše vzácná než častá, ale její projevy by byly nepřehlédnutelné.
Jiří: Pane doktore, když hovoříte o bilogické léčbě, máte na mysli léčbu látkou adalimumab? Ta je ale, pokud vím, pro léčbu UC dosud u nás neregistrovaná. Jak to vlastně je?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Ano je to tak. Biologická léčba v klinické praxi znamená podávání infliximabu ( Remicade) u Crohnvoy nemoci a ulcerozní kolitidy, nebo podávání adalimumabu ( Humira) u Crohnovy nemoci. V terapii ulcerózní kolitidy se zatím adalimumab v běžné klincké praxi nepoužívá i když se tak stane velmi pravděpodobně v krátké budoucnosti
Kristýna: Dobrý den.Crohnovu chorobu mám čtyři roky, z toho jen poslední 4 měsíce v remisi a i přes léčbu se stav začíná opět horšit.Užívám 4 roky Penthasu,2 roky Prednison a téměř rok Imuran.Lékař mi Biologickou léčbu zatím nedoporučil.Jaké jsou jiné způsoby léčby?Děkuji
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Osobně se domnívám, že biologická terapie by měla (mohla) být ve Vašem případě zvážena. Rozhodnutí však musí být postaveno na současném klinickém stavu, laboratorních vyšetřeních a endoskopickém nálezu. Velmi důležité je také dosavadní odpověd na podávanou standardní terapii a přítomnosti nebo nepřítomnosti vedlejších účinků.
Blanka: Pane doktore, jsem z Ostravy, je zde někde centrum biologické léčby? Mám UC již třetí rok - brala jsem Prednison a nyní beru Pentasu 4*2 + Entocort klyzma - teď jsem v horší fázi, pokud snížím dávku Pentasy na 2*2 tbl okamžitě se mi nemoc zase vrací. Mimo jiné jsem musela začít brát i antidepresiva, protože se mi objevily úzkostné stavy (beru je již přes rok a moc mi to nepomáhá). Myslíte s, že bych mohla být adeptem na biologickou léčbu?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: V Ostravě je centrum pro biologickou léčbu IBD ve Vítkovické nemocnici na gastroenterologickém, oddělení pana prim. O.Urbana se bežně podává biologická terapie.
Co se týká indikace k zahájení léčby, tak to je potřeba ještě zvážit, ale to by udělali pracovníci příslušného centra. Pak-li že by choroba odpovídala na vyšší dávkování Pentasy, pak bych ještě asi biologickou terapii nedával. Ta je indikována, když je pacient závislý na kortikoidech nebo když se choroba vrací i před léčbu imunosupresivy.
Jiří: Pane doktore, má biologická léčba nějaké nežádoucí vedlejší účinky? Pokud ano, jaké a dají se nějak srovnat co do závažnosti s užívání kortikosteroidů? Biologická léčba je pro mě velkou nadějí na zlepšení mého nedobrého zdravotního stavu (kolitidu už mám 14 let). Děkuji.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Biologická léčba může mít také vedlejší účinky hlavně ze strany infekce, alergie. Jestliže srovnám vedlejší účinky kortikoidů, pak bych řekl, že biologická léčba je v tomto ohledu jasně lepší.
Gábina: Dobrý den pane profesore, je možné že se mi po půl roce užívání Medrolu(8mg) dostavily bolesti kloubů?Crohnovu chrobu mám 8let.Jakou by jste doporučoval léčbu? Děkuji za odpověď.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Těžko radit. Může to být nepříznivý efekt kortikoidů, pak by se mělo dávkování snížit a pokusit se lék vysadit. Na druhou stranu mohou bolesti kloubů signalizovat aktivitu střevního zánětu, pak by se dávka měla spíše zvýšit, resp. intezifikovat protizánětlivá terapie. Rozhodnutí by mělo přinést lab. vyšetření a provedení endoskopie.
i.n.d.s.t: Dobry den,je mi 24 let a minuly tyden v patek rano jsem dostal prvni prujem(vecer pred tim jsem mel chladnej dzus)-prirkl jsem to tedy tomu dzusu-nebral jsem to vazne atak jsem se stravoval beznym zpusobem,tak jak jsem zvykly,ale prujem pretrvaval i v sobotu a to jsem si řekl ze se pokusim o nejakou dietu-jenze dieta to uplne nebyla.V nedeli take prujem a to jsem se teda take snazil o dietu,jenze dopral jsem si na obed maly rizecek s chlebem a syrem-coz neni dieta ze?(-:.V pondeli rano opet prujem-sel jsem do prace,no a obed jsem snedl celej(kapustova polivka,jatra a ryze)-vecer se mi dostavila teplota a v utery rano opet prujem-navstivil jsem proto lekare-nasadil mi endiaron a SMECTU.(takze neschopenka)-od te doby jim jen rohliky a cerny caj bez sladidel,,,vecer zvysena teplota,bolest za krkem a hlavy.Ve stredu tj. dnes opet rano kasovity prujem a zvysena teplota a bolest za krkem a vubec takovy cely polamany se citim...Chci se zeptat,mam se obavat nejake zakerne choroby,nebo na co presne by jste to odhadoval(ja vim je to tezko takhle diagnostikovat).Jen jaky na to mate nazor by me zajimalo. Dekuji predem za odpoved
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Myslím, že se o žádnou zákeřnou chorobu nejedná, jde nejspíše o gastroinetstinální virovou infekci, která zase odezní.
Blanka: Pane doktore, biologická léčba se aplikuje pouze po operativním řešení např. ulcerozní kolitidy?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Nikoliv, biologická terapie se využívá především k tomu, aby se chirurgický výkon nemusel provádět.
Anna Bečičková: Dobrý den,mohou se žlučníkové kameny rozpustit bylinkami a šťávou z černé ředkve?Děkuji za odpověď.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: To nevím, ale řekl bych že nikoliv. Nikdy jsem to nezkoušel ani o tom nemám žádné odborné informace.
Lenka: Dobrý den pane doktore.Letos mi zjistili Crohnovu chorobu,jaká je pravděpodobnost,že ji bude mít i můj syn?Slyšela jsem,že je dědičná,jsem jediná v rodině,kdo ji má.Minulý týden jsem byla na gastroskopii a mám navíc žaludeční vředy.Souvisí to s MC?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Váš syn má trochu větší pravděpodobnost že někdy v budoucnosti u něho propukne Crohnova nemoc, ale relativně malé s tím se vůbec netrapte. Žaludeční vředy u pacienta který trpí CN jsou vždy podzřelé z toho, že se nejedná o běžné peptické vředy, ale také o Crohnovu nemoc. Rozřešení by mlo přinést endoskopické vyšetření žaludku a biopsie. Takový pacient by byl velmi vhodný k biologické terapii.
Radim Duka , NUčice: Dobrý den,
rád bych se zeptal jestli je možné o Crohnovi choroby pomoci organismu i nějakými volně prodejnými produkty (např.Laktobaiculus acidf. atd). Dále by mě zajímalo, jak je s fyzickou zátěží - je možné výkonostně sportovat? Crohna mám diagnostikováneho asi dva měsíce, nicméně po ileocekální resekci (30cm). Byl jsem naprosto bez příznaků, ale najednou se nemoc projevila.
Děkuji

S pozdravem Radim Duka, Nučice
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Nejsou žádné důkazy proto, že bakterie (probiotika) příznivě ovlivňují průběh Crohnvoy nemoci ( na rozdíl od ulcerózní kolitidy)
Sportovat můžete podle libosti, fyzická aktivita obvykle nemá na Crohnovu nemoc žádný vliv.
Jana: Dobry den pane docente, je mi 23 let a uz 8 let mam diagnostikovanou UC momentalne v aktivni fazi a chci se zeptat, ve kterych nemocnicich se provadi biologicka lecba a jestli mi doporucujete uzivani Wobenzymu. Dekuji
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Užívání Wobezymu Vám nedoporučuji, kupte si radši něco pro radost.Biologická terapie se porovádí v centerch pro biologickou léčbu střevních zánětů, kterých je v CR celkem 23. Váš ošetřující gastroenterolog jistě bude vědět, kde je nebližší.
Fojtová: Dobrý den, manžel má urcelozní kolitidu. Jednou za rok akutně na umělé výživě v nemocnici. Doporučení lékařů (mimo jiné)je nekouřit. Půl roku nekouřil, pak si v knize Dieta při ulcerozní kolitidě..přečetl:Kouření cigaret je pravděpodobně ochranným faktorem vzniku ulcerozní kolitidy. a samozřejmě zase začal.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Je to fakt. Většina nemocných s UC jsou nekuřáci a choroba se velmi často objevuje u bývalých kuřáků po zanechání kouření. Domnívám se však, že rizika kouření (kardiovaskulární a onkologická)jsou tak velká, že ani kvůli UC není rozumné opět začínat. To je lepší biologická terapie!
Honza: Dobrý den,
jaká teorie o příčinně ulcerozní kolitidy a Crohnovy choroby se Vám v současné době jeví jako nejpravděpodobnější?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Jako nejpravděpodobnějí se mi jeví teorie ztráty imunitní tolerance na normální bakteriální floru trávicího ústrojí. Může za to asi moderní civilizace s vysokým hygienickým standardem a změna úprava a uchovávání potravin v posledních 100 letech
Milada Dvořáková: Dobrý den,
mám 2 roky UC, beru 3x denně Sulfasalazin. Jsem 15 dní po porodu, mohu své dítě kojit nebo pro ni bude lepší umělé mléko?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Určite kojte! Sulfasalazin vůbec nevadí, klinická praxe - 50 let to potvrzuje.
Tonda: Dobrý den, jaká je účinnost tzv. biologické léčby a jak rychle nastupuje její efekt? Má nějaké nežádoucí účinky? Děkuji za odpověď.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Účinnost biíologické léčby je 70-80% nemocnýc odpovídá a 35-45% po její aplikaci přechází do klidové fáze ( remise)
Rizika představují infekce )tuberkuloza, virové infekce) a možná také větší pohotovost pro vznik lymfomů (ale to se ještě přesně neví)
Jakub Míka: Dobrý den.Před rokem mi byla diagnostikována celiakie.Přestože dodržuji bezlep.dietu, problémy přetrvávají.Nyní jsem prošel vyšetřením s nálezem parciální atrofie klků na dvanáctníku, ale i konci tenk.střeva v ústí do tlustého střeva.V tlustém střevě jsou zánětlivé změny (bez vřídků).Myslíte, že jse o projevy celiakie, nebo může jít i o jinou chorobu?Děkuji.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Řekl bych, že by mohlo jít o jinou chorobu např. Crohnovu nemoc.
Marcela: Dobry den,,muze pripravek SMECTA nejak zhorsit stav osoby s Cronhovou nemocí ?-Predem dekuji za odpověd.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Domnívám se, že nikoliv. Jde o protiprůjmový lék, který na sebe váže organické kyseliny a zahuštuje stolici.
Blanka: Pane doktore, mohla bych vědět zda je někde kolem Ostravy centrum, kde se léčí biologicky UC?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Vítkovická nemocnice - gastroenterologické odd., prim.MUDr.O.Urban
Fojtová: Dále bych se chtěla zeptat na vliv léků na ledviny. Slyšela jsem že po 10letech medikamentozni léčby UK byl pacient ve stavu na transpalantaci ledvin..Manžel bere v klid. stavu ASACOL a ENTOCOTR.Děkuji
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Riziko poškození ledvin při terapii aminosalicyláty (Asacol) je spíše teoretické, než prakticky významné. Nicméně doporučuji u pacientů kteří jsou na dlouhodobé terapii aminosalicyláty 1x za 6 měsíců kontrolní krevní zkoušky monitorujcí zákaldní funkce ledvin.Entocort nemá na ledviny žádný vliv
Honza: Existuje nějaký fyzický vztah mezi zánětem střeva a psychickým stavem? Ptám se proto, že v článcích na internetu jsem mnoho informací na toto téma nenašel a přitom mi špatný psychický stav(únava,deprese) při akutním vzplanutí nemoci i dlouho poté vadí nejvíc. Můžete mně odkázat na nějaký zdroj informací o tomto tématu?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Vztah mezi psychickým stavem a střevním zánětem je velmi těsný.Úzkost, deprese mohou indukovat vzplanutí především ulcerózní kolitidy. Naopak chronicky propbíhající nemoc každého pacienta vyčerpává a může k podobných problém vést druhotně.
Dan: Dobry den, nemohl by Wobenzym podporit lecbu pistele souvisejici s Crohnovou chorobou, nemohu se ji zbavit jiz temer dva roky? Dekuji
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Myslím že nikoliv
Jiří: Pane doktore, existují nějaké účinné alternativní metody léčby ulcerozní kolitidy a můžete nějaké doporučit, nebo je považujete jen za šarlatánství a kšeftování s lidským neštěstím? Děkuji za odpověď.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Bohužel, nemám žádné pozitivní informace o úloze alternativní mediciny v terapii ulcerózní koltiidy.
Radim: Dobry den pane Doktore,mam bratra u kteryho zjistili pred mesicem Crohnovu nemoc-je mu 28 let a mi 24.Jaka je tedy pravdepodobnost ze timto onemocnim?--dekuji za odpoved
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Pravděpodobnost je trochu vyšší, ale není extrémně vysoká.
Bartova: Dobry den, chtela bych se zeptat, zda je neco ceho by se mela dcera vyvarovat, pokud je jeden z rodicu postizen Crohnovou chorobou, aby omezila riziko onemocneni. Dekuji
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Neměla by kouřit, ostatní věci nemůže ovlivnit.
Pavla Šímová: Dobrý den, chtěla bych se Vás poprosit o Váš názor. Je mi 27 let. Už 6 let mám Crohnovu nemoc/čast tenkého a tlustého střeva/. Momentálně beru budenofalk3-0-2, salofalk2-2-2,quamatel40 2-0-2 a při bolestech algifen.Toto složení léků už mám víc než půl roku. Nijak se to výrazně nelepší. Bolesti mě budí i v noci. Začala jsem opět hubnout. Skoro po každém jídle mi je špatně. Projevuje se to bodavou bolestí v okolí pupku a kolem žaludku. Jsem neustále unavená, nemám vůbec chuť k jídlu. Bolí mě klouby a často oblast ledvin. Průjmy trochu ustoupily. Když vypisuji všechny své problémy připadám si jak nějaký hypochondr. Chtěla bych se zeptat jestli všechny tyto příznaky souvisejí s Crohnem a jestli by i pro mě nebyla vhodná biologická léčba, nebo jestli by bylo nějaké jiné řešení v léčbě. Není den co by mi bylo dobře. Moc Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Biologická terapie by mohla pomoci, ale pouze v případě, že je přítomen aktivní zánět. V některých případech jsou obtíže vyvolány porušenou střevní průchodností při zjizvení střeva, tady pomůže chirurgický výkon a nikoliv biologická terapie. Myslím, že rozhodnutí o volbě léčby musí být postaveno na vyvolávající příčině Vašho nedobrého stavu. Jinými slovy před event. biologickou,léčbou by mělo pbýt provedeno podrobnější přešetření stavu a pokusit se odpovědět na výše položenou otázku. Bude-li příčinou vysoká zánětlivá aktivita CN, pak je určitě biologická terapie tou správnou volbou.
Katka: pane profesore, mám strašné křeče v oblasti žaludku a střev. U svého obvodního doktora jsem byla vyšetřena velkým krevním obrazem , alergii na lepek apod. Podrobila jsem se i výtěrům apod vzorkům ale vše je negativní. Už mě to trápí přes půl roku. Nejím žadná dráždivá jídla ale i tak ta křeč se prostě po nějakém jídle a nebo naopak když se můj žaludek vyprázdní, křec se dostaví. Co mám dělat?Moje obvodní lékařka mi nedala vůbec žádné léky a tak s tou bolestí bojuji naplno bez jaké koliv pomoci.Co mám dělat?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Měla byste být přešetřena gastroenterologem. Můžete se obrátit na naše pracoviště
jakub: pane profesore, pro které pacienty je a pro které není vhodná biologická léčba. děkuji
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Biologická léčba je vhodná pro pacienta s vysokou zánětlivou aktivitou, kteří nereagují na bežnou (standardní) terapii kortikoidy a imunosupresivy
darina.banasova@seznam.cz: Vážený pane profesore, onemocněla jsem ulc.kolitidou letos v srpnu. Léčím se ambulantně v nemocnici na Karlově v Praze u Mudr. Petrtýla. Mám nasazenou léčbu Salofalk - tuby. Léčení mi dlouhodobě nevyhovuje, nepociťuji žádný výsledek. Cítím bolesti už i v oblasti močového měchýře, dělohy, hlavně konečníku. Pan doktor mi sdělil, že na toto onemocnění není jiné léčby než Salofalk. Sledovala jsem Váš pořad. Mohu se u Vás zaregistrovat na bioléčbu, nebo na konzultaci s Vámi? Velmi děkuji za informaci a těším se na odpověď.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Budete-li chtít můžeme se na Vás podívat a pokusit se něco pro Vás vymyslet
Vendy: Pane profesore, moje diagnoza zní divertikly tl. střeva a nespecifický zánět tl. střeva. Zánět se mi vrací ve stále kratších intervalech a nevím jak tomu předejít. Zatím všichni říkají, že nikdo neví od čeho to je.Máte nějakou radu? Zdraví Vendy
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Nevím zda se jedná o průvodná zánět při divertikuloze tlustého ostřeva, jterý obvykle není IBD, nebo zda jde o rarirtní kombinaci divertikulozy a ulcerozní kolitidy. Jestliže se zánět stále vrací pak by bylo vhodné provést koloskopické vyšetření a podle výsledku zahájit dlouhodobou med. terapii aminosalicyláty
Jiří Š.: Dobry den, uz rok mam tyto potize: opakovane nuceni na stolici, prujmove pocity, obcas nechut k jidlu, pnuti a tlaceni v konecniku. Absolvoval jsem rektoskopii(nalezena nezaraditelna kolitida), nasledne udelana kolonoskopie(tuto kolitidu neobjevila), dale jsem byl na Ultrazvuku,pote na ifekcnim oddeleni v Usti nad L. kvuli podezreni na dlouhotrvajici salmonelu. Bylo mi receno, ze ta to nezpusobuje, ze je normalne obsazena ve strevni mikroflore...Problemy stale trvaji a nevim co mam ted delat.Mohl byste mi prosim poradit co bych mel jeste podstoupit nebo co udelat? Predem Dekuji.Muj e-mail: shellmac@seznam.cz
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Asi by to chtělo podrobnější rozbor Vašich příznaků a pokusit se rozhodnout a co jde. Vím, že v Ústí n.L. je vynikající gastroenterologie v Masarykově nemocnici pod vedením prim.J.Stehlíka. Obrátil bych se přímo tam.
Jiří: Pane doktore, není známa příčina UC, proto ji nelze vyléčit. Co se dá dělat. Je ale nějaká reálná naděje, že věda příčinu této nemovi objeví a že se jí tedy podaří v dohledné době úplně vyléčit?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Jsem si téměř jist, že v krátké budoucnosti několika let bude celý problém vyřešen. Výzkum jde obrovskou razancí dopředu (viz biologická léčba)
Ludmila: Dobrý den, jaký je Váš názor na diety s vyloučením lepku, cukru a makrobiotickou stravu? Mají při zánětlivém
onemocnění své opodstatnění? Nebo je lepší jíst to,
co snesu? Děkuji za odpověď
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Svým pacientům doporučuji aby jedli to co snesou. Faktem, ale je že znám několk nemocných kterým dieta s omezením cukrů a lepku výrazně pomohla.
Ludmila: Dobrý den,před 5 lety mi byl diagnostikován střevní zánět, poté i zánět žaludku.Stále trpím bolestmi břicha,
trávicími obtížemi, nadýmáním, průjmy, stav se vůbec
nelepší. Lékař mi předepisuje léky spíše podpůrné, proti
křečím, nadýmání a celkem k ničemu. Proto se chci
zeptat: opravdu není žádná možnost léčby?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Asi by bylo na místě podrobnější přešetření a vyloučení změn na tenkém střevě.
Jiří Vojtěch: Pane profesore, jak byste vysvětlil laikovi, že určitá infekční choroba, kterou trpěl, se už nikdy nevrátí? Např. kampilobakterióza. Děkuji.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Na infekční nemoci vzniknou vlivem imunitního systému protilátky, které v zárodku při novém vstupu mikrobů do těla tyto zabíjí a znemožní jejich pomnožení. Ale to platí pouze pro mikroby, které jsou s původními, kteří vyvolali imunitní protilátkovou odpověd totožní, pak-li že jsou trochu jíní tak stejně onemocníte (viz chřipka)
Pavel Vencl: Dobrý den Milane.
Nevím, jestli si na mě budeš pamatovat. Jsem Pavel Vencl - truhlář, sloužili jsme spolu u Hradní stráže v roce 1984-85. Chtěl bych Ti ještě jednou dodatečně poděkovat, za pomoc mému otci.Stále se léčí s ulcerorozní kolitídou a jeho stav je přijatelný. Chtěl jsem se zeptat ne pravděpodobnost dědičnosti této choroby. Děkuji za odpověď a případný kontakt na Tebe. Zdraví Tě Pavel Vencl
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Ahoj kamaráde,
představ si, že poličky které jsi mi udělal v roce 1984 ještě doma máme a pořád se nám líbí!!
Když budeš něco potřebovat: 606 65 43 59
Zdraví
Milan
PS s dědičností si nedělej starost, je trochu větší proto ostatním, ale Tebe už to asi nepotká
Jaroslava: Dobrý den, můžete doporučit nějaké dobré pracoviště
k léčbě zánětů v pardubickém kraji? Děkuju
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Gastroenterologické oddělení v nemocnici Pardubicích je dobře známe )dr. Vyhnálek) v Hradci Králové interní klinika (prof.Bureš)
Zpěváková: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nutné provést kolonoskopii k potvrzení Crohnovy nemoci. Děkuji.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Jendoznačně ano
Kristýna: Dobrý den pane doktore.Crohnovu chorobu mám čtyři roky(Penthasa,Prednison,Imuran),také trpím Endometriosou,astmatem a chr.bronchitidou.Před dvěma lety se našly hemangiomi na játrech.Může léčba MC nějak negativně ovlivnit i ostatní onemocnění?Např. virozy způsobují zhoršení chr.bronchitidy.Mají souvislost hemangiomi na játrech s léčbou?Děkuji a hezký zbytek dne.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Hemangiomy v játrech nesouvicí s léčbou.
Podávaná léčba může vést k opakovaným virovým infekcím, to je z důvodů imunosupresivního účinku (Prednison Imuran) léčby.
Petra: Pane doktore, zajímal by mě dopad a efekt léčky přípravkem mutaflor v kombinaci s kortikoidy a imunosupresivy při Crohnově chorobě. Ta trvá asi 10 měsíců a je stále aktivní.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Jestliže po dobu 10ti měsíců léčby kortikoidy a imunosupresivy ve standardních dávkách není efekt a je trvalá aktivita CN, pak by se měla zvážit biologická léčba. Mutaflor na aktivní CN nemá vliv (resp chybí proto důkaz)
Daniela Volfová, K. Vary: Jsem nemocná s idiopatickou proktitidou, aktivita zánětu je momentálně do 5cm, do 10cm pak ojediněle petechie. Léčba je Asacol 500mg 1 čípek ráno, Pentasa 1g 1 čípek večer. Nemoc začala na počátku prvního těhotenství s dcerou, té budou v prosinci 3 roky. Ale léčba Pentasou začala až asi v polovině těhot, tzn. až v druhém trimestru. Nyní jsem těhotná ve 14 týdnu a léčba probíhá vlastně hned od počátku těhotenství. Chci se zeptat, nemůže mít léčba v prvním trimestru vliv na plod? Je na místě nechat si z tohoto důvodu udělat odběr plodové vody a genetiku? Anebo není důvod k panice? Je mi 33 let. Děkuji.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Terapie aminosalicyláty je naprosto bezpečná, není důvod k žádné panice.Nepodnikejte nic navíc než to co by dělala jinak zdravá, stejně stará a těhotná žena. Běžně léčim od počátku gravidity nemocné tabletami-natož čípky.
Zpěváková: Chtěla bych se ještě zeptat, jaké následky může mít neléčená Crohnova nemoc. Děkuji.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Neléčená Crohnova nemoc může mít (ale také nemusí)život ohrožující komplikace (absces v břiše, sepse).
darina.banasova@seznam.cz: Vážený pane profesore, děkuji za odpověď. Jen nevím kde na Vás najdu kontakt. Děkuji Baňasová
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: ISCARE IVF as, Jankovcova 1569/32c, Praha 7, 170 04, tel. 234 770 299
Míla: Kolik % pacientů ztráci odpověd na standardní léču při relapsu následujícím po přechozí léčbě infliximabem a jak vypadá toto % u adalimumabu.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Asi 20% pacientů s CN ztrácí v průběhu jednoho roku odpověd na infliximab.
S adalimumabem nejsou dlouhé klinické zkušenosti, v krátkém podávání je odpověd 70-80%, remise 45%.
RAFCz@seznam.cz: Dobrý den,
již delší dobu (cca 1 rok) mám střevní problémy,které
se postupně zhoršují. V současné době,zpravidla po 5-6 denni zácpě následuje jednodenni
průjem,načež se cely cyklus opakuje.
Vyšetření žaludku ani střev neodhalilo žádny problém
Praktický lékař mi doporučil zdravěji jíst,což se však nijak výrazněji na mém problému neprojevilo.
Můžete mi poradit?

srdečně děkuji
M. Bartoš
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Možná probiotika jako je Mutaflor tbl 200 mg 1x denně ráno by mohl pomoci
Radka,Bologna,Italie: Trpim ulcerozni kolitidou jiz tretim rokem.Nemoc je 30cm rozsahla, mela jsem prozatim jen lokalni terapii.Ted mi nabizi terapii na bazi nikotinu.Pry je vse ve fazi pokusu.Pry nekteri pacienti ze zoufalstvi zacali kourit a nemoc zmizela,bud uplne,nebo bylo vyrazne zlepseni.Mam na tuto terapii pristoupit?Mam zakodovano,ze nikotin je jed a skodlivy pro organismus.Ted mam verit,ze je to vyborny lek?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Myslím, že nikotinová terapie v klinických zkouškách se ukázala být inefektivní, nečekal bych od ní že zásadně pomůže. Něžádoucích účinků bych se nebál.
Ivana Š.: Dobrý den, mám ulcerózní kolitidu, beru Asacol 5 a 5 (tj. 10 denně) a denně klisma Salofalc. Dle mého lékaře je toto nejvyšší možné dávkování. Uvažuje se proto o léčbě kortikoidy, neboť se zdá, že i tyto dávky Asacolu a Salofalcu přestávají účinkovat. Část zánětu je výše, než kam dosáhne klisma - tato část zánětu tam stále je, krvácení jen při stresech. Chci se zeptat, zda existuje pro mne vhodná léčba, která by neměla tak výrazné vedlejší účinky jako mají kortikoidy či imunosupresiva. Je pro mne vhodná biologická terapie, o které se mluvilo v pořadu Na pomoc životu? Děkuji.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Možná by se mohla kombinovat lokální terapie Entocortem (klyzmata) s celkovou terapii Asacolem nebo Salofalkem v uvedené maximální dávce.
Biologická terapie by mohla být řešením když selže standardní léčba
Blanka: Pane doktore, před chvilkou jsem se dodívala na pořad Na pomoc životu - ráda bych se zeptala na tu biologickou terapii - bydlím v Ostravě a chtěla bych se zeptat, zda je tady nějaké centrum, které se tímto zabývá. Brala jsem před 2,5 lety prednison a nyní beru pořád Pentasu 8*2 tablety - pokud ji snížím, začne se mi opět nemoc zhoršovat. Začala jsem trpět i úzkostmi. Pokud bych si mohla někde tyto informace sama vyhledat, prosím napište mi kde. Moc děkuju za odpověď.
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: informace na internetu Crohn.cz
V Ostravě ve Vítkovické nemocnici- gastroenterologie prim. Urban -je centrum pro biologickou léčbu střevních zánětů
Bílá: Dobrý den. Na internetu jsem četla studie, kdy se VSL3 uplatnilo v léčbě aktivní UC a také studii, kde Boswelia serrata měla lepší účinky než mesalazin. Je možné tedy přejít na léčbu pomocí neškodného VSL3 (Mutaflor se uplatňuje spíše při remisi onemocnění) anebo Boswelií?
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Myslím, že z léčby mesalazinem bych neodcházel, probiotika obecně jsou efektivní v udržení remise UC, ale pro aktivní UC toto nebylo potvrzeno i když některé studie tvrdí opak
Blanka: Dobrý den pane doktore, už třetím rokem trpím na levostranou kolitidu (na začátku jsem brala prednison, a Pentasu, nyní beru pořád Pentasu a když se mi to zhorší tak entocort klyzma), ráda bych věděla jak často se to vetšinou zhoršuje. Také bych ráda věděla zda se to nemůže dalším těhotenstvím nebo porodem zhoršit (začalo mi to po porodu). Také beru antidepresiva (cipralex a někdy neurol) - mám pocit, že tuto nemoc mám stresového původu, i když i trochu dědičnou - otec má dráždivý tračník. A je nutná nějaká dieta? Moc děkuji za odpovědi!
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.: Podle některých klinickcýh výzkumů se zdá, že první tři roky jsou pro další průběh nemoci důležité. T.j. jak probíhá první tři roky, tak bude pravděpodobně probíhat nadále. Je možné, že v průběhu těhotenství se nemoc zhorší, zvláště když se objevila po porodu. Stress je nepříznivým faktorem a řada pacientů s UC se uplatnuje při relapsech nemoci.
Hledej pořad:
...více