Preclíky, docela obyčejné preclíky! A přece se mohou stát jablkem sváru takřka na život a na smrt… Televizní komedie z časů dávno minulých.
Režie: Karel Pokorný. Scénář: Pavel Hanuš. Hrají: Ilja Prachař, Josef Bláha, František Filipovský, Míla Myslíková a další.

Veselohra Pavla Hanuše se odehrává na malém městě za první republiky. Kromě bratrů Dandů a jejich dědečka Emanuela se tu setkáme s celou řadou zdařilých žánrových figurek maloměstských obyvatel. Od malých živnostníků – lahůdkáře, hoteliéra, preclíkářů, až po předměstské obyvatelstvo. Jsou tu zastoupeni všichni ti, kteří k obrazu tehdejšího maloměsta patřili - např. nadaný JUDr. Peřina, který je díky svým prapodivným vyšetřovacím metodám nejúspěšnější policajt široko daleko, nebo slečinky – Lu a Kája, jež mají vdavekchtivé požadavky. A protože jde o komediální žánr, vše se nese v nadsázce. Režisér K. Pokorný však nezamýšlel vytvořit grotesku. Šlo mu o úsměvnou rovinu příběhu a odtud také vyšel způsob jeho práce, a to včetně zvoleného hereckého obsazení - hlavní role bratrů Dandů vytvořili I. Prachař a J. Bláha, jejich dědečka Emanuela si zahrál F. Filipovský. Dvě Marie, manželky bratrů, režisér svěřil M. Myslíkové a L. Skořepové, dcerušky Lu a Káju K. Burianové a J. Pokorné, jejich milostný objekt, strážník Peřina, je ztělesněn J. Hrzánem.

Napište nám