Nespoutaný samorost s duší dítěte a muzikantským talentem od Boha. Takový byl bluesový kytarista a zpěvák Huddie Ledbetter.
Režie: Gordon Parks. Scénář: Ernest Kinoy. Hrají: Roger E. Mosley, James Brodhead, Paul Benjamin, Madge Sinclair a další.
Leadbelly

Nespoutaný, divoký venkovský samorost s duší dítěte a muzikantským talentem od Boha – to byl Huddie Ledbetter, černošský zpěvák, kytarista a bluesman známý pod přezdívkou Leadbelly. Tento samouk bez hudebního vzdělání se nezapomenutelným způsobem zapsal do oblasti amerického folku, blues i jazzu.

V roce 1976 vznikl o jeho životě snímek pod režijní taktovkou Gordona Parkse. Hlavní role se zhostil nedávno zesnulý Roger E. Mosley, známý také z akčního seriálu Magnum či filmů Zůstaň hladový nebo Zhoubná vášeň.

Biografický film plný humoru, citu i dobových reálií vypráví o těžkém životě bohatém na dramatické události. Huddie se v mládí dopustil vraždy v afektu, a i po odpykání trestu se pohyboval na hraně zákona. Jeho příběh se zachoval díky sběratelům tradiční jižanské hudby, Johnu a Alanu Lomaxovým, kteří na Leadbellyho narazili během objíždění věznic v Louisianě za účelem sbírání materiálu. Leadbellyho talent a originalita je tak zaujaly, že se později vrátili a písně zaznamenali na gramofonové desky společně s jeho autobiografickým vyprávěním. Tyto nahrávky, které údajně pomohly získat pro Leadbellyho milost od guvernéra, se dodnes nacházejí ve sbírkách Knihovny Kongresu ve Washingtonu.

Leadbelly je autorem desítek písní, které se staly skvosty amerického blues a folku a dočkaly se i nesčetných coververzí v podání kapel slavnějších, než byl jejich autor – za všechny jmenujme Nirvanu, Creedence Clearwater Revival či Boba Dylana.

Napište nám