Osiřelé medvídě uprostřed drsné přírody. Slavný francouzský film oceněný Césarem.

Po úspěchu filmů Boj o oheň a Jméno růže přinesl francouzskému režisérovi Jean-Jacquesovi Annaudovi jeho další snímek Medvědi přízeň i obdiv nejen diváků, ale i odborné kritiky (César za režii).

Jednoduchý příběh inspirovaný románem Jamese Olivera Curwooda Král šedých medvědů vypráví o přátelství osiřelého medvíděte a hrozivého medvědího samotáře a o jejich setkání s lovci. Odehrává se v létě roku 1885 uprostřed divokých hor Britské Kolumbie v Kanadě. Nádherné přírodní scenérie, hudba Philippa Sardea a silně emotivní medvědí příběh dojímají diváky všech generací po celém světě.

Film vypráví nejen o vztahu obou medvědů, ale především o vztahu člověka a přírody, úcty a pokory, kterou by měl každý člověk v sobě nést, neboť jak se praví v závěru filmu "největší vzrušení není zabíjet, ale nechat žít".

Natáčení Medvědů začalo v květnu 1987 v italských Dolomitech v nadmořské výšce 2500 metrů, kam se vše, počínaje stopadesátičlenným týmem a konče syrovým masem, dopravovalo vrtulníkem. Během realizace se na place vystřídalo čtrnáct medvíďat, pečlivě vybraných po evropských zoologických zahradách. Animované snové sekvence jsou dílem českého tvůrce Břetislava Pojara.

Při natáčení filmu nebylo žádné zvíře raněno a některé scény byly simulovány. Ničení lesů a lidské zásahy do přírody ohrožují medvědy na celém světě. "Naše soucítění i umění mohou přispět k jejich ochraně," praví závěrečný titulek filmu...

Napište nám