Žoldák Mendoza se pokusí odčinit bratrovraždu na jezuitské misi. Místo toho se ale zaplete do války o kolonializaci kmenů, kterým přišel pomoct.
Režie: Roland Joffé. Scénář: Robert Bolt. Hrají: Robert De Niro, Jeremy Irons, Liam Neeson, Ray McAnally a další.
Misie

Druhý celovečerní film Rolanda Joffého Misie, který následoval po ceněných Vražedných polích (1984), vyznamenaných mimo jiné třemi Oscary, vznikl podle scénáře renomovaného anglického dramatika Roberta Bolta, který při psaní vycházel z historických skutečností, a sice z konfliktu světské a církevní moci v jihoamerických koloniích v polovině osmnáctého století. Velkolepá freska líčí střetnutí koloniálních a politických zájmů Španělska, Portugalska a Vatikánu, na něž doplatily misie, zakládané v nepřístupné latinskoamerické džungli jezuity. Hrdiny příběhu jsou dva odlišní muži – jezuitský kněz otec Gabriel, pokorný před Bohem i před lidmi, odmítá vzít do ruky zbraň, i když je ohrožena jeho existence, a žoldnéř Mendoza, který vstoupí do jezuitského řádu hnán výčitkami svědomí za smrt svého bratra. V okamžiku, kdy dojde k vyhrocení konfliktu okolo dalšího osudu misijních stanic, však Mendoza svlékne roucho a znovu se chopí svého meče, tentokrát jako ochránce utlačovaných.

Režisér Roland Joffé bývá často přirovnáván ke klasikovi britské i světové kinematografie Davidu Leanovi, především svou schopností vyprávět epický příběh s důrazem na jeho vizuální složku a přitom postihnout psychologický vývoj i citové zázemí svých postav. Důkazem toho je i Misie s vynikající barevnou kamerou Chrise Mengese, působivou hudbou Ennia Morriconeho a vnitřně propracovanými hereckými výkony Jeremyho Ironse a Roberta De Nira. Film získal na 39. MMF v Cannes 1986 hlavní cenu Zlatou palmu a také Oscara za kameru.

Napište nám