Slavnostní otevření nového mrakodrapu se mění v zoufalý boj o život. Slavný americký katastrofický film oceněný třemi Oscary.

V San Francisku právě byl zprovozněn nejvyšší mrakodrap světa. Slavnostní večírek se odehrává v nejvyšším 135. patře, kam přišlo téměř tři sta pozvaných hostů. Stavební firma bohužel nepřiměřeně šetřila a zanedbala některá důležitá bezpečnostní opatření. Neštěstí na sebe nenechá dlouho čekat, a tak uprostřed oslavy vypukne v 87. patře požár. Hosté mají odříznutou cestu dolů, nezbývá než okamžitě zahájit obrovskou záchranářskou akci...

Katastrofický příběh, který vznikl podle románů Věž Richarda Martina Sterna a Skleněné peklo Thomase N. Scorti a Franka M. Robinsona, neztrácí ani po letech od svého vzniku působivost a napětí, a ve svém žánru zůstává pro filmové tvůrce dalších generací trvalou inspirací. Z hereckých výkonů řady známých hollywoodských hvězd zaujme především Steve McQueen v úloze šéfa hasičů a Paul Newman v postavě architekta Douga Robertse. Film získal tři Oscary: za kameru (Fred J. Koenekamp a Joseph F. Biroc), za střih (Harold F. Kress a Carl Kress) a za píseň We may never love like this again (napsali Al Kasha Joel Hirschhorn). Kromě toho téměř tříhodinový snímek dostal Zlatý glóbus za mužský herecký výkon ve vedlejší roli pro Freda Astairea (sňatkový podvodník Harlee Claiborne) a cenu pro začínající Susan Flanneryovou (Lorrie).

Napište nám