Frances měla v plánu strávit klidné léto v hotelovém resortu s rodiči. Baby ale nechce sedět v koutě a namísto toho se uvelebí ve žhavé náruči zdejšího tanečního instruktora.
Režie: Emile Ardolino. Scénář: Eleanor Bergsteinová. Hrají: Jennifer Greyová, Patrick Swayze, Jerry Orbach, Cynthia Rhodesová, Jack Weston a další.

Léto, rok 1963. Sedmnáctiletá Frances Housemanová (Jennifer Greyová), přezdívaná Baby, tráví prázdniny v luxusním horském letovisku. Bylo by to další uzívané léto s jejími rodiči a sestrou, kdyby Baby nepotkala pohledného učitele tance Johnnyho Castla (Patrick Swayze). Ten ji zasvětí nejen do tajů tanečního umění, ale uvede ji také do světa dospělých, načež vztah přeroste v upřímnou lásku. Baby se nakonec doslova vyšvihne do sebejisté mladé ženy, která už nikdy nebude trčet v koutě…

Čím by byla 80. léta, nebýt nejslavnějšího melodramatu této dekády, Hříšného tance. Scénář k filmu napsala skutečná „Baby“; spisovatelka a učitelka tance Eleanor Bergsteinová, a to dle vlastních zážitků z dospívání v prostředí tanečních soutěží. Režie se ujal celovečerní výrobou nepolíbený, ale neméně zapálený Emile Ardolino, který se dlouhodobě věnoval hudebním, tanečním a muzikálovým produkcím (za dokument z roku 1983 He Makes Me Feel Like Dancin' získal Oscara). O choreografii se postaral zkušený Kenny Ortega, který prošel školou legendárního Gene Kellyho.

Hříšný tanec se v USA záhy po uvedení stal kasovním trhákem. A nejinak tomu bylo u nás, kdy byl v polistopadové atmosféře šestým nejnavštěvovanějším filmem roku 1989. A jeho obliba mezi českými diváky ani 30 let po premiéře nepolevuje. Svůj díl za mezinárodní popularitou tohoto nestárnoucího melodramatu nese také hudba. Do zlatého fondu popu se zařadila skladba Hungry Eyes od Erica Carmena. Za hit (I've Had) The Time of My Life získali tvůrci Oscara, Zlatý glóbus a cenu Grammy. Dalším šlágrem se stala píseň She's Like the Wind, kterou napsal Patrick Swayze se Stacy Widelitzovou a sám Swayze se ujal vokálů.

Napište nám