Čím temnější noc, tím tajemnější příběh. Čím temnější oči, tím nebezpečnější žena. Český povídkový film.
Režie: Jiří Brdečka, Miloš Makovec, Evald Schorm. Scénář: Vratislav Blažek, Jiří Brdečka, Miloš Makovec, Evald Schorm. Hrají: Miloš Kopecký, Milena Dvorská, Josef Bláha, Jan Klusák a další.

Zahraniční byznysman Fabricius (M. Kopecký) stráví po obchodním jednání v Praze noc s tajemnou ženou jménem Zuzana (M. Dvorská), kterou potkal na Staroměstském náměstí. Ona jej zavede na židovský hřbitov a místo milostných hrátek mu vypráví tři staropražské příběhy. Jeden z nich (s názvem Poslední gólem) je o legendárním rabbi Jehudi Löwovi (J. Bláha), jenž odmítl znovu oživit svého Golema kvůli kratochvíli císaře Rudolfa II. Musel se však utkat s krakovským rabbim Neftali Ben Chaimem (J. Klusák), který chtěl s pomocí temných sil císaři vyhovět. Druhý příběh (Chlebové střevíčky) je o rozmařilé hraběnce (T. Tuszyńská), která netuší, jak je jídlo v době války cenné, a dá si na ples vyrobit střevíčky z chleba. Místo slavnosti ji však ve známém Faustově domě čeká odplata za všechny její hříchy. Příběh Otrávená travička pak pojednává o krásné hostinské Zuzaně (opět M. Dvorská), jež své četné nápadníky trávila jedem a okrádala... dokud se jí to krutě nevymstilo.

Povídky (včetně rámcového příběhu nazvaného Fabricius a Zuzana) z různých dob a různých pražských míst natočili tři režiséři (Miloš Makovec, Jiří Brdečka a Evald Schorm), z nichž každý uplatnil svůj rukopis. Na každém příběhu se však nějakou měrou podílel Jiří Brdečka, přinejmenším jako autor námětu.

Napište nám