Komedie o tom, jak a co kritizovat – z doby, kdy se kritizovat nesmělo. Český satirický film.
Hrají: J. Pivec, J. Kemr, Z. Baldová, V. Burian, G. Heverle, V. Brodský, F. Filipovský a další. Scénář J. Marek. Kamera V. Pazderník. Režie Martin Frič.

Během promítání v zaplněném kině se přetrhne film. Zmatené obecenstvo uklidní komentátor, který vzápětí vyzve filmaře, aby se věnovali aktuálním tématům. A tvůrci opravdu přijdou s třemi náměty: v prvním z nich sledujeme krátký kariérní vzestup a pád skromného úředníka Přehršleho, který v práci povýší díky tomu, že jej ředitel omylem považuje za vyděrače. Další příběh vypráví o mukách nerozhodného literárního kritika Pošahala, jenž neví, zda má čerstvou sbírku mladého básníka pochválit nebo odsoudit. A poslední příběh přivádí na scénu nového ředitele stavby, který si ještě před nástupem do funkce anonymně prohlédne své pracoviště, aby před ním nikdo z podřízených nemohl zakrýt šlendrián...

Povídková veselohra režiséra Martina Friče se vzhledem k době svého vzniku stala ukázkou tzv. komunální satiry. Blýskla se v něm dlouhá řada populárních herců v čele s Janem Pivcem a Josefem Kemrem, avšak nejvíc je toto dílko známo jako poslední film, ve kterém hrál král českých komiků Vlasta Burian.

Napište nám