Oldřich Nový v hlavní roli komedie Olgy Scheinpflugové o muži, pro kterého je nevěra příjemným a pravidelným sportem.
Režie: Václav Wasserman. Scénář: Josef Neuberg. Hrají: Adina Mandlová, Oldřich Nový, Růžena Šlemrová, Jiřina Štěpničková a další.

Společenská komedie z roku 1944 byla natočena podle námětu Stáni Ratajové, což byl pseudonym významné divadelní herečky Olgy Scheinpflugové, která v době nacistické okupace měla zakázanou uměleckou činnost. Sobota je lehká, nenáročná komedie, která nese znaky tehdy vyráběného filmového zboží. Ve veselém tónu sloužila alespoň k chvilkovému úniku z nelehké doby. Hlavní hrdinkou je provdaná Helena, která se v manželství nudí. Náhodně se - v době, kdy je manžel na služební cestě - seznámí s bohatým průmyslníkem. Muže opouští, ale netuší, že onen svůdník je ženatý...

I když Sobota patří k nenáročným snímkům, stojí za to povšimnout si perfektních hereckých výkonů nejen hlavních protagonistů (Hana Vítová a Oldřich Nový), ale i Františka Hanuse, Růženy Šlemrové, Adiny Mandlové, Ladislava Boháče, Jiřiny Štěpničkové a dalších. Byl to mimochodem poslední film Oldřicha Nového před jeho internací v koncentračním táboře a poslední český film Adiny Mandlové.

Napište nám