Hořká komedie o nevydařeném žertu.
Režie: Antonín Kachlík. Scénář: Antonín Kachlík, Milan Kundera. Hrají: Pavel Landovský, Miloš Kopecký, Květa Houdlová, Hana Lelitová a další.

Hlavním hrdinou ironického, komorně laděného příběhu neopětované a beznadějné lásky je muž středních let Adolf, vyprávějící o největším neúspěchu svého života. Zamiloval se do devatenáctileté studentky operního zpěvu, avšak ta má oči jen pro takové muže, kteří mají svá pevná místa v uměleckých kruzích. Zhrzený milovník vymyslí neblahý žert: vnutí ji do postele svého řeckého kamaráda, dělníka Apostolka, kterého vydává za dirigenta aténské opery. Dívka se do této iluze opravdu zamiluje...

Předlohou hořké komedie režiséra Antonína Kachlíka byla jedna z povídek ze sbírky Směšné lásky Milana Kundery. Ten v těchto dnech slaví své 90. narozeniny, a při této příležitosti uvádíme filmovou adaptaci díla tohoto jednoho z největších současných světových spisovatelů. Vedle představitelů hlavních mužských rolí Miloše Kopeckého a Pavla Landovského v tomto filmu zazářila i představitelka paní Štenclové Jiřina Jirásková.

Napište nám