Jak jubilující pětašedesátník v pražské Lucerně slavil před lety úspěchy ve dvou žánrech – v popu a dechovce.
Účinkují Orchestr Václava Hybše, Budějcká kapela Ády Školky, gratulanti z řad herců a zpěváků. Kamera V. Dort. Režie P. Vantuch.

Český herec, dabér, zpěvák a moderátor Josef Zíma se narodil 11. května 1932 v Praze. Kromě pop music je známý jako zpěvák české dechovky, proto bývá označován jako její nekorunovaný král.

Současně s divadelní dráhou se odvíjela i jeho kariéra zpěváka popmusic. V počátcích televizního vysílání začal Zíma na obrazovkách vystupovat se svými písničkami, a právě díky tomu se proslavil ve zbytku republiky jako hudební interpret. Mezi jeho nejznámější písničky patří úspěšný konferenciér. Během let 1962–1965 se umisťoval mezi 3-8. místem v anketě Zlatý slavík. Koncem 60. let mu začal být prostor v populární hudbě malý. Využil proto nabídky vydavatelství Supraphon a začal se profilovat jakožto zpěvák české dechovky. Během 80. let dál nahrával zejména dechovky a během 90. let koncertoval a nahrával zejména s Orchestrem Jiřího Sládka a od nového století příležitostně na různých festivalech a podobně. V roce 2005 vydal velké album 20 Nej s Josefem Zímou. Jeho píseň Gina byla použita v muzikálu Rebelové a jeho pokračování Rebelové: Nové generace. Za svůj život natočil asi 200 písní a získal i tři zlaté a jednu platinovou desku. Josef Zíma je zpěvák tenorového rozsahu, nicméně je to hlas velmi příjemný, kultivovaný, pěstěný a schopný vyjádřit mnoho různých nálad a emocí. V roce 2009 vystoupil na koncertě sedmdesátin Karla Gotta v o2 Aréně, kde zazpíval jak sólově, tak i s Karlem Gottem. V roce 2016 vystoupil na několika festivalech a v na svém koncertě v divadle Karlín. V Českém rozhlase řadu let moderoval pořad o dechovkách U muziky.[8] V roce 2018 vystoupil na festivalu v Semilech, kde zpíval pod širým nebem přes 2 hodiny. V roce 2019 vystoupil na vyhlášení hudebních cen Anděl.

Napište nám