Špenátová Focaccia s artyčoky a gorgonzolou


Těsto:
450 g hladké mouky n pizzu
200 g vody
250 g špenátového pyré
50 g olivového oleje
10 g droždí
13 g soli
10 g bazalky
Na dokončení:
200 g gorgonzoly
200 g zavařených artyčoků
100 g vlašské ořechy
Mořská maldonská sůl
Olivový olej
Do mísy navážíme vodu, pyré, bazalkou, droždí a hladkou mouku a hněteme asi 10 minut. Poté přidáme olej a sůl a pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme kompaktní těsto. Přikryjeme a necháme nejméně 0,5 hod. kynout. Poté přetužíme překladem ze všech stran a opět necháme 30 min. kynout. Tento postup zopakujeme ještě dvakrát. Pekáček a velikosti 20 krát 25 cm vymažeme olejem, těsto na něj vložíme a prsty lehce roztáhneme do stran. Na takto připravený základ dáme kousky artyčoků, ořechů a gorgonzolu a prsty zatlačíme do těsta.
Vykynutou focacciu pečeme v rozehřáté troubě na 230°C asi 15 až 18 min. Po vytažení z trouby potřeme olivovým olejem a posypeme solí.
Ohodnoťte tento recept: