Ostravan


Piškoty:
75 g cukru moučka
180 g žloutků
270 g bílků
330 g hladké mouky
330 g cukru krupice
*cukr moučka na posypání
Krém:
420 g másla
200 g žloutků
200 g cukru krupice
100 g vody
45 g rumu
Čokoláda:
130 g hořké čokolády
25 g kakaového másla
Na dokončení:
300 g bílého vína
150 g Smetany ke šlehání
70 g vlašské ořechy půlky
Na piškoty žloutky vyšleháme s cukrem moučka do pěny, zvlášť bílky s cukrem krupice do pevného sněhu. Obě hmoty opatrně spojíme a a zabalíme do nich mouku tak, abychom neztratili objem. Hmotu dáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech střikáme piškoty o délce 8 Cm dále od sebe. Pocukrujeme je a pečeme při 180C asi 15 minut do křupava.
Na krém vyšleháme do pěny žloutky s 1/3 cukru a vanilkovým cukrem. Zbylý cukr svaříme s vodou na 115C a horký Rozvar zašleháme do žloutkové pěny. Pokračujeme ve šlehání, dokud hmota nevychladne. Nakonec zašleháme rum a měkké máslo.
Na dno form vyložené papírem dáme rozpuštěnou čokoládu s kakaovým máslem a ihned ji poklademe piškoty. Prokapeme je 1/3 vína, zatřeme 1/3 krému a zopakujeme postup ještě dvakrát. Povrch zahladíme a výrobek dáme do lednice řádně vychladit. Poté jej odekorujeme dopevna vyšlehanou šlehačkou, ozdobíme vlašskými ořechy a krájíme na porce.
Ohodnoťte tento recept: