Vlčnovské vdolečky

Těsto:

300 g polohrubé mouky
150 g Smetany ke šlehání
40 g cukru krupice
20 g droždí
3 ks žloutky M
20 g sádla
10 g rumu
5 g soli
1 citron kůra

Máslová kostka:

250 g másla
100 g hladké mouky

Rozinky v rumu:

100 g rozinek
75 g rumu

Drobenka:

120 g hrubé mouky
60 g cukru krupice
60 g másla
5 g rumu
1 g soli

Tvarohová náplň:

500 g tvarohu
50 g cukru krupice
2 žloutky M
Kůra z jednoho citronu

Na dokončení:

150 g másla
50 g rumu
200 g povidel

Ze smetany, stejného dílu mouky a droždí uděláme omládek a necháme ho asi 30kinut vykynout. Do mísy navážíme všechny ingredience, kromě sádla a soli, přidáme omládek a hněteme 10 minut. Přidáme zbylé ingredience a hněteme, dokud nezískáme elastické těsto. Dáme ho do mísy, Přikryjeme fólií a necháme 30 minut kynout. Poté přemístíme na 1 hodinu do lednice. Na máslovou kostku smícháme mouku s máslem a pomoci pečícího papíru a válečku vytvarujeme kostku o straně 20cm. Dáme ji do mrazáku na 10 minut.

Vykynuté těsto rozválíme na čtverec 30*30 Cm, doprostřed dáme máslovou kostku a do těsta ji zabalíme. Rozválíme a přiložíme na třikrát jako dopis. Zabalíme do folie a dáme na 30minut odpočinout do lednice. Poté postup ještě jednou zopakujeme a těsto dáme do mrazáku na 15 minut odpočinout.

Tvaroh dáme na plátynko a necháme ho přes noc odkapat. Poté ho smícháme s ostatními ingrediencemi do hladké náplně, kterou dáme do plastového cukrářského sáčku. Rozinky převaříme s rumem a necháme vychladnout.

Na drobenku smícháme všechny ingredience do větších žmolků.

Těsto rozválíme na čtverec 40*40 Cm a nakrájíme na 8*8 čtverců. Doprostřed každého dáme náplň, rozinku a zabalíme jako buchty. Odkládáme je na plech a papírem a necháme nakynout do dvojnásobného objemu. Doprostřed vejcem uděláme důlek a do něj povidla. Koláčky potřeme máslem a posypeme drobenkou. Pečeme při 180C asi 10-12 minut dozlatova. Po vytažení potřeme zbylým máslem s rumem. Pocukrujeme.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl