Andělský dort s ovocem


Těsto:
450 g bílků
150 g cukru krupice
188 g moučkového cukru
150 g hladké mouky dortové
15 g vanilkové esence
3 g vinného kamene
6 g soli
Ganache:
150 g bílé čokolády
300 g smetany ke šlehání
100 g plnotučného jogurtu
10 g želatiny
1 vanilkový lusk
Na dokončení:
Rybíz, ostružiny, borůvky
Do perfektně čisté mísy dáme bílky, vinný kámen, vanilkovou esenci a sůl a za postupného přidávání cukru krupice vyšleháme pevný, ale nepřešlehaný sníh. Zvlášť prosejeme směs moučkového cukru a hladké mouky klidně i dvakrát. Tuto směs velmi opatrně a zlehka zamícháme do vyšlehaného sněhu tak, abychom neztratili objem a hmota příliš nezřídídla. Formu na andělský koláč vyložíme ve spodní části papírem na pečení a v žádném případě nevymazáváme strany formy žádným tukem. Připravenou hmotu do ní ihned nalejeme a dobře rozetřeme. Formou několikrát bouchneme o desku stolu tak, aby se povrch srovnal a případné vzduchové kapsy zmizely. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 170°C asi 25 až 30 min., dokud špejle zapíchnutá dovnitř nebude zcela suchá. Koláč z trouby vytáhneme a ihned ho převrátíme vzhůru nohama na papír na pečení a necháme vychladnout. Poté ostrým nožem koláč z formy uvolníme a vyjmeme.
Na náplň necháme nabobtnat želatinu ve vodě. Smetanu a vanilku přivedeme k varu, přidáme želatinu a čokoládu, rozmixujeme ponorným mixerem. Úplně nakonec vmícháme jogurt. Směs necháme přes noc v lednici a poté vyšleháme dopevna. Ušlehaným kréme omažeme vrch i strany a povrch ozdobíme ovocem.
Ohodnoťte tento recept: