Rýžový nákyp s meruňkami


660 g mléka
200 g kulatozrnné rýže
3 vejce M
3 žloutky M
100 g cukr krupice
100 g másla
1 kousek skořice
2 ks hřebíčku
1 citron
2 g soli
1 velká plechovka meruňkového kompotu
Tvarohová vrstva:
250 g tvarohu
25 g cukru krupice
Sníh:
3 bílky M
110 g cukru krupice
10 g kukuřičného škrobu
Na dokončení:
60 g máslo
60 g mandlové lupínky
V hrnci přivedeme za stálého míchání tvaru mléko, rýži a sůl. Přidáme koření. Vaříme asi 15 min., dokud rýže nezměkne a potom jí sundáme z plotýnky. Přimícháme máslo. Za občasného míchání rýži necháme vychladnout. Koření vyjmeme. Do rýžové směsi přimícháme všechny žloutky a pevný sníh připravený vyšleháním bílků a cukru. Do máslem vymazaného pekáče navrstvíme jednu polovinu rýžové směsi, na ní natřeme tvaroh smíchaný s vanilkovým cukrem, na něj půlky meruněk a zbytek rýžové hmoty.
Takto připravený pekáček vložíme do vyhřáté trouby na 170°C na 20 až 25 min. zapéct. Poté povrch potřeme sněhem, který jsme připravili ušleháním bílků s cukrem a škrobem, posypeme ho mandlovými lupínky a pečeme dalších 10 až 15 min. při 160°C. Podáváme ještě vlažné.
Ohodnoťte tento recept: