Kynuté amolety se džemem


1000 g mléka
400 g hladké mouky na kynutá těsta
80 g cukru krupice
80 g másla
4 vejce M
20 g droždí
5 g soli
Džem:
1000 g zahradního ovoce
250 g želírovacího cukru 1:2
3 g kyseliny citronové
Několik snítek tymiánu
Na dokončení:
40 g cukru moučka
200 g olej na smažení
Na džem za stálého míchání zahřejeme lesní ovoce s tymiánem a přivedeme ho k varu. Přidáme želírovací cukr a opět přivedeme k varu. Vaříme dvě až 3 min., dochutíme kyselinou citrónovou a nalejeme do skleniček. Necháme vychladnout.
Mléko smícháme s droždím a hladkou mouku, mícháme do hladka. Přidáme žloutky, sůl a rozpuštěné máslo. Úplně na závěr opatrně vmícháme pevný sníh z bílků a cukru. Přikryjeme a necháme v pokojové teplotě asi 30 minut kynout.
Poté postupně na horké olejem vymazané pánvi smažíme amolety. Necháme krátce vychladnout a naplníme džemem. Na závěr lehce posypeme cukrem a podáváme.
Ohodnoťte tento recept: