Pivní housky s nivou pivním džemem


Těsto:
300 g hladké mouky
100 g špaldové celozrnné mouky
220 g piva
100 g nivy
20 g droždí
5 g soli
Džem:
300 g piva
150 g želirovaci cukr 1:2
20 g zázvoru
1 g kyselina citronová
Kůra z jednoho citronu
Na dokončení:
50 g Žluté lněné semínko
Do mísy navážíme obě mouky a pivo, drozdí a krátce prohněteme. Přidáme sůl a nakonec nivu a hněteme, dokud nezískáme kompaktní těsto. Necháme ho v pokojové teplotě dobře přikryté nakynout do dvojnásobného objemu. Pracovní plochu posypeme hrubou moukou, těsto na ní opatrně Vyjmeme A vytvarujeme do kruhu o průměru asi 20 cm. Kartou nařežeme na 8 stejných dílků a z každého vytvarujeme housku. Odkládáme je na plech s papírem na pečení, potřeme vodou a posypeme semínkem. Necháme nakynout do dvou a půl násobného objemu a při 230°C s párou asi 12 min. pečeme dozlatova.
Na pivní džem nakrájíme zázvor na větší kousky, přidáme kůru z citrónu, pivo a želírovací cukr a všechno za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 2 min., přidáme kyselinu citrónovou, přecedíme přes cedník do sklenice a necháme v klidu vychladnout.
Ohodnoťte tento recept: