Závin tažený s makovou náplní a višněmi

Těsto:

100 g hladké mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
110 g vody
10 g sádla
3 g soli

Maková nádivka:

350 g bílého jogurtu
200 g jemně mletého máku
80 g cukru krupice
3 g badyánu
2 g skořice

Na dokončení:

300 g višní
100 g másla
30 g třtinového cukru
20 g cely mák

V míse smícháme obě mouky, sůl, vodu a rozpuštěné sádlo a hněteme asi 10 min., dokud nezískáme hladké a pevné těsto. Zabalíme ho do fólie a dáme do lednice nejméně na 2 hod., nejlépe přes noc, odpočinout.

Na náplň smícháme všechny ingredience dohromady a necháme ji 20 minut odpočinout.

Těsto na pomoučněném vále rozválíme na obdélník 30 x 40 cm, opět ho dobře pomoučíme z obou stran a poté ho vytáhneme na utěrce o velikosti 70 × 80 cm pomocí hřbetů rukou do tenka. Nespěcháme, abychom ho zbytečně neproděravěli.

Na jednu polovinu těsta rozetřeme náplň, posypeme ji višněmi a druhou polovinu potřeme polovinou rozehřátého másla. Okraje těsta přeložíme přes hruškovou náplň a pomoci utěrky nadzvedáváním stočíme do tvaru závinu.

Velmi opatrně, pomocí úterky, jej přeneseme na plech s papírem na pečení, potřeme ho zbylým máslem a posypeme cukrem s mákem. Pečeme při 180°C 25 až 30 min. Vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout na mřížce.

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty Celý díl