Španělský vesnický chléb s olivovým olejem

Biga:

700 g hladké mouky
350 g vody
10 g droždí

Těsto:

200 g chlebové mouky
250 g vody
10 g medu
20 g droždí
50 g olivového oleje
16 g soli

Dokončení:

500 g přezrálých rajčat
50 g olivový olej
Mořská sůl

Nejprve si připravíme bigu smícháním vody, droždí a mouky. Pevné těsto nařízneme do kříže a dáme ho do mísy pod fólii kynout přes noc. Poté ho nůžkami Nastříháme na menší kousky, přidáme všechny ostatní ingredience kromě soli a oleje a 5 až 6 min. hněteme. Přidáme sůl a nakonec olej a pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme pevné nelepivé kompaktní těsto. Necháme ho v pokojové teplotě asi 1 hod. kynout a během kynutí přeložíme.

Vytáhneme z něho bochník a dáme do ošatky kynout. Vyklopíme ho na nahřátý plech a pečeme rozpálené troubě 250° 20 min. a poté snížíme na 220° 30 min. Na začátku dáme do trouby pekáček s vodou. Chleba necháme vychladnout na mřížce.

Rajčata nastrouháme nahrubo, přidáme sůl a olivový olej a zamícháme. Podáváme s čerstvým chlebem.

Ohodnoťte tento recept: 

84 hlasů

Další recepty Celý díl