Cibulový chléb s tymiánem


Těsto:
330 g chlebové mouky
330 g celozrnné mouky
340 g celozrnné žitné mouky
750 g vody
5 g kmínu
20 g droždí
25 g soli
Karamelizovaná cibule:
200 g červené cibule
40 g oleje
20 g cukru
30 g octa
Čerstvý tymián
Na dokončení:
150 g semínek
Začneme cibulí. Na pánev dáme olej a cukr rozpustíme na to malý karamel. Přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme do zlaté barvě. Úplně nakonec přidáme ocet a tymián a dále už nevaříme. Směs necháme vychladnout.
Na chleba dáme do mísy všechny ingredience včetně karamelizované cibule kromě soli. Hněteme 4 až 5 min., přidám sůl a pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme kompaktní těsto. Necháme ho asi 30 min. uzrát v pokojové teplotě dobře přikryté, aby neuschlo, poté rozdělíme na dvě poloviny, z každé vytvarujeme večku, Obalíme jí v semínkách a dáme jí do chlebíčkové formy, kterou jsme vytřeli olejem.
Necháme nakynout do trojí násobného objemu a poté pečeme v rozehřáté troubě na 220°C asi 30 min. Do tmavé zlaté barvy. Vyjmeme z trouby, z formy a necháme na mřížce vychladnout.
Ohodnoťte tento recept: