Bydžovské peciválky
Těsto:
500 g hladké mouky na kynuté těsto
150 g vařených na strouhaných brambor
250 g mléka
15 g droždí
1 vejce a velikosti M
30 g cukru krupice
5 g soli
Na dokončení:
100 g mletého máku
100 g moučkového cukru
200 g povidel
50 g rumu
100 g rozpuštěného másla
100 g sádla na vymazání plechu a mášlování
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme dobře přikryté na teplem místě nakynout do dvojnásobného objemu. Poté opatrně Přendáme na vál, oddělujeme z něho menší kousky, ty perfektně za koulíme a dáváme na plech, který jsme vymazali sádlem dále od sebe. Potřeme rozpuštěným sádlem a necháme nakynout do dvojnásobného objemu.
Poté pečeme v troubě při 170 °C asi 15 až 20 min. dozlatova. Po vyndání z trouby je dáme do hrnce s téměř vroucí osolenou vodou na několik sekund, Ihned vyjmeme a obalíme ve směsi máku a moučkového cukru. Podáváme ještě horké, přelíváme Horkými povidly s rumem a také máslem.
Ohodnoťte tento recept: