Doudlebské ušaté koláče
Těsto:
300 g mouky na Kynutá těsta
160 g mléka
1 vejce o velikosti M
60 g másla
40 g cukru krupice
4 g soli
10 g droždí
Kůra z jednoho citrónu
1 g muškátového oříšků
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v kelímku
30 g cukru krupice
Kůra z jednoho citrónu
Maková náplň:
200 g mletého máku
120 g mléka
45 g medu
3 g perníkového koření
Ořechová náplň:
200 g mletých vlašských ořechů
30 g medu
40 g mléka
15 g rumu
2 g skořice
Povidlové náplní:
200 g povidel
20 g rumu
Na dokončení:
Plátky mandlí
Rozinky v rumu
Půlky vlašských ořechů
50 g másla
50 g rumu
1 vejce a velikosti M
Na těsto smícháme všechny ingredience kromě soli a másla a vypracujeme v těsto, hněteme asi 3 až 4 min., poté přidáme sůl a úplně nakonec máslo. Pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme pevné a pružné elastické těsto, necháme ho dobře přikryté v pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Poté ho opatrně přeneseme na pomoučený vál a rozdělíme na dvě půlky, každou dobře zakoulíme a necháme odpočinout 10 min., poté Vyválíme na papíru na Čtverec o hraně asi 25 krát 25 cm.
Připravíme si náplně. Tvarohovou, povidlovou a ořechovou připravíme tak, že smícháme všechny ingredience. Makovou za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi dvě až 3 min. Nechám vychladnout. Všechny náplně dáme každou zvlášť do cukrářského sáčků. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem. Náplně tvarujeme pomocí sáčků do kruhu, začínáme uprostřed a střídáme směrem ke krajům. Rohy bez náplně ohneme směrem dovnitř a také je potřeme vajíčkem. Povrch koláče ozdobíme mandlemi, rozinkami a také ořechy. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 12 až 15 min. dozlatova. Po upečení potřeme směsí másla a rumu.
Ohodnoťte tento recept: