Galetta s ovocem

Těsto:

200 g hladké mouky na křehká těsta
100 g žitné mouky
250 g studeného másla
50 g bílého vína
40 g cukru krupice
2 g soli

Náplň:

1kg broskví nebo nektarinek
250 g tvarohu v kelímku
30 g cukru krupice

Na dokončení:

50g másla
50g třtinového cukru
Několik snítek tymiánu či verbeny

Do mísy navážíme obě mouky, na kostky nakrájené studené máslo, cukr, sůl a vypracujeme jemnou drobenku. Úplně na závěr přimícháme studené bílé víno a rychle a krátce vypracujeme v těsto. To zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň 10 až 15 min. odpočinout.

Rozválíme do tvaru přibližného kruhu o průměru 40cm, přeneseme na plech s papírem. Tvaroh a cukr vymícháme dohladka a natřeme na rozbalenou Platz co. asi 3 až 4 cm dále od kraje. Po povrchu poklademe oloupanými a vypeckovanými broskvemi či nektarinkami.

Okraje těsta přehneme přes ovoce směrem dovnitř. Před pečením položíme na povrch snítky tymiánu a několik kostek studeného másla. Okraje galety potřeme vodou a posypeme cukrem. Pečeme při 180°C asi 35-40 minut, dokud okraje nejsou zlato hnědé.

Ohodnoťte tento recept: 

21 hlasů

Další recepty Celý díl