Francouzský Tarte Boulangere

Rychlé listové těsto:

150 g hladké mouky
150 g studeného másla
55 g ledové vody
2g citronové šťávy
5g cukru moučka
2g sůl

Pečená jablka:

1 kg jablek Pink Lady
70 g třtinového cukru
30 g kalvádosu
50 g másla
3 g skořice
1 malý citron kůra i šťáva

Na dokončení:

50 g vody
50 g toustované mandle plátky

Na rychle listové těsto smícháme mouku, studené máslo, cukr a sůl do větších žmolků, přidáme vodu a citrónovou šťávu a rychle a krátce vypracujeme těsto. Rozválíme a přeložíme na třikrát a ještě jednou rozválíme a opět přeložíme, tentokráte na čtyřikrát. Těsto zabalíme a dáme do lednice odpočinout. Za 0,5 hod. tento postup zopakujeme ještě jednou.

Poté ho rozválíme na sílu 5mm a vykrojíme z něj tvar kruhu o průměru asi 26-28 cm. Jablka vyjadřincujeme a nakrájíme na osminky, smícháme je s rozpuštěným máslem, cukrem, skořicí a Kalvádosem, kůrou a šťávou z citronu a narovnáme je do pekáčku, dáme do trouby na 15 min. péct.

Poté odebereme 200 g a rozmixujeme je ponorným mixérem. Tuto pastu natřeme na rozvalené těsto, na které naskládáme pečená jablka. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 25 až 30 min. dozlatova. Po vytažení potřeme rozvařeným meruňkovým džemem s vodou a ozdobíme mandlemi.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl