Blbouny s povidly

Těsto:

500 g hrubá mouka
290 g mléko plnotučné
40 g máslo
20 g droždí
20 g cukr
5 g sůl
2 vejce o velikosti M

Na dokončení:

Mletý mák
Máslo
Cukr moučka v mlýnku
500 g povidel

Mléko smícháme s polovinou mouky, droždím a necháme v pokojové teplotě nejméně 30 min. kynout. Poté přidáme všechny ostatní ingredience kromě soli a másla a asi 3 až 4 min. hněteme. Přidáme sůl a nakonec máslo a pokračujeme v hnětení další 4 min. Těsto může mírně lepit, zhoustne během kynutí.

Vykynuté těsto rozdělíme na 20 dílků, na pomoučeném vále roztáhneme do placek, naplníme povidly a zabalíme. Necháme asi 10 minut krátce dokynout. Do hrnce dáme 2cm vody, napařovák na knedlíky a něj pečící papír pomazaný olejem. Vodu přivedeme k varu, poté na pařák umístíme podle velikosti 5/6 knedlíků dále od sebe a přiklopené vaříme 6-7 minut.

Opatrně je vyjmeme na máslem pomazaný plech a vidličkou propíchneme. Takto uvaříme všechny knedlíky a nezapomínáme dolévat vodu. Podáváme s mákem, cukrem, máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

81 hlasů

Další recepty Celý díl