Trifle s rebarborou

Piškot:

5 ks vejce o velikosti M
200 g univerzální mouky
200 g cukru krupice
2 g prášku do pečiva
1 g soli Jeden malý citron kůra i šťáva

Rebarborový kompot:

700 g růžové rebarbory
30 g griotky
50 g cukru krupice
1 prázdný vanilkový lusk

Vanilkový krém:

500 g mléka
250 g smetany ke šlehání
45 g kukuřičného škrobu
40 g cukru krupice
4 žloutky o velikosti M
Zrníčka z jedné velké vanilky

Na dokončení:

250 g smetany ke šlehání
50 g toustovaných mandlí
Čerstvé třešně?

Vejce nahřejeme cukrem ve vodní lázni na 45° a poté vyšleháme do husté pěny. Opatrně zamícháme kůru a šťávu z citrónu a zbylé ingredience. Hmotu rozetřeme do dortového ráfku a průměru 26 cm a pečeme při 160°C asi 30 až 35 min. Před vytažením zkusíme špejlí. Rebarboru nakrájíme na kousky 6 až 7 cm dlouhé a naskládáme do pekáčku těsně vedle sebe, posypeme cukrem, zalijeme griotkou, přikryjeme papírem na pečení a pečeme při 160°C asi 15 až 20 min. do křehká.

Na vanilkový krém smícháme všechny ingredience v hrnci a za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme alespoň 1 min. Na povrch Přiložíme fólii, aby nevznikl škraloup a necháme krém vychladit.

Do skleněné mísy na tridle vrstvíme piškot, rebarborový kompot, vanilkový krém a nakonec ušlehanou šlehačku, část použijeme na zdobení pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou. Dokončíme plátky toustovaných mandlí.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl