Patřil mrtvý muž nalezený poblíž trati mezinárodního rychlíku k bandě pašeráků heroinu?
Režie: Jiří Svoboda. Scénář: Marek Ducháček, Petr Sudek. Hrají: Radoslav Brzobohatý, Karel Hlušička, Veronika Freimanová, Jan Přeučil a další.

Kdysi populární pestrobarevná krychle se do názvu televizní hry nedostala náhodou. V příběhu ji sice zahlédneme jen v roli ozdobného přívěsku ke klíčům, tvůrce však zřejmě zaujala spíš jako symbol hlavolamu, jehož každou jednotlivost je nutno přísně logicky umístit tam, kam patří, stejně jako fakta v detektivce.

Začátek příběhu se odehrává na letišti a v mezinárodním rychlíku, kterým cestuje německý občan Otto Lang (J. Tomsa). Průvodčí (O. Pavelka) a jeho přítelkyně (V. Freimanová) řeší problém společného bydlení a zdá se, že průvodčí přišel k velkým penězům. Večer proběhne v blízké hospodě rvačka dvou mladíků. Druhého dne se poblíž trati najde mrtvola jednoho z nich. Vyšetřovatelé (R. Brzobohatý a K. Hlušička) však v lese narazí na další mrtvolu, tentokrát jde o neznámého muže. Snaží se vypátrat jeho totožnost a vztah mezi mrtvými. Začnou vyslýchat lidi, kteří měli tu noc v rychlíku službu. Narazí i na několik hotelových podvodníků. Pak se objeví další stopa – heroin...

Napište nám