Josef Dvořák v hlavní roli netradičního zpracování Jiráskovy Lucerny.
Dále hrají: R. Stupková, I. Hüttnerová, K. Gult, P. Filipovská a další. Kamera V. Opletal. Režie divadelního představení J. Adamec. Režie F. Filip.

Výborná inscenace Divadelní společnosti Josefa Dvořáka, která je již delší dobu na repertoiru této scény a je vděčně příjímána i na častých zájezdech souboru. Jde o sestřih tohoto představení, jehož větší část měl možnost televizní divák shlédnout o Silvestru v roce 1994 na ČT2 (tentkrát pod názvem Není Lucerna jako Lucerna, kdy se jednalo o hodinový sestřih představení Společnosti Josefa Dvořáka a představení Hronovských ochotníků). Přesto, že se jedná o sestřih divadelního představení s hronovskými diváky, kteří jsou trénovaní na klasickou Jiráskovu Lucernu, mělo toto představení u diváků velký ohlas. A přes snahu režiséra divadelního záznamu Františka Filipa o zkrácení inscenace na minimum je výsledná minutáž sestřihu 82 min. Autorem divadelní režie byl Jiří Adamec.

Záznam je samozřejmě hereckým koncertem Josefa Dvořáka, který vystupuje ve třech rolích - jako Klásek, vodník a zámecký lokaj. Jednotlivé postavy jsou individualizovány, ale zároveň mají samozřejmě všechny osobité rysy Dvořákovy komiky.

V rámci racionalizace dokumentuje toto představení, jak se dá hrát Lucerna, vždy psaná pro celý soubor, jako komorní záležitost pro 7 herců. A všichni si přitom přijdou na své (ze známějších Karel Gult, Pavlína Filipovská).

V Praze dne 12. 9. 1995

Miloslav Vaněk

Třebízského 9

120 00 Praha 2

r.č.: 38.05.28./035

Napište nám