Příběh lásky a vášně uprostřed první světové války na motivy stejnojmenné povídky.
Režie: Miloslav Luther. Scénář: Vladimír Körner, Miloslav Luther, Marian Puobiš. Hrají: Ingrid Timková, Juraj Šimko, Jozef Vajnar, Peter Šimun a další.

Pozoruhodný historický snímek autora Vladimíra Körnera a režiséra Miloslava Luthera se vrací do středu první světové války. V poutavém i drásavém milostném příběhu vdovy po důstojníkovi – Anežky (I. Timková), která se stala ošetřovatelkou v jednom z válečných lazaretů, a zajatce, nadaného schopností léčit vlastní energií a vůlí, se odhaluje zoufalá a nekonečná touha po štěstí a smysluplné existenci, i když doba, která se řítí kolem hrdinů příběhu, je zbavena smyslu, citu i naděje.

Snímek obdržel několik významných ocenění na mezinárodních festivalech – Prix Europa Berlin 1994, ceny na festivalu v Šanghaji 1994 (hlavní cenu za ženský herecký výkon pro I. Timkovou, cena kritiky pro I. Timkovou, cena za nejlepší televizní film), 2. cenu v kategorii TV dramatických pořadů (první cena nebyla udělena) na Balatonském festivalu středoevropské iniciativy 1994 či Ocenění Českého literárního fondu za scénář V. Körnera.

Napište nám