Maso

Zeleninové kari s kokosovým mlékem

5 lžic ghí (přepuštěné máslo) nebo olej
2 lžičky římského kmínu
2 lžičky sušené kurkumy
2 lžičky skořice
3 lžičky jemného kari
1/2 lžičky bílého pepře
1/2 lžičky barevného pepře
1 lžíce červené kari pasty
1 ks čerstvá citronová tráva
2 červené cibule
3 stroužky česneku
4 cm zázvoru
4 cm čerstvé kurkumy
2 lžíce kešu ořechů
1/2 velkého batátu
1 mrkev
1/2 lilku
1 menší cuketa
1/2 brokolice
1/2 květáku
1/2 červené papriky
zeleninový vývar
250ml kokosového mléka
čerstvý koriandr

Na horkém ghí si nejdříve připravíme koření. Začneme římským kmínem a postupně přidáváme všechno ostatní – sušenou kurkumu, skořici, kari, pepř i červenou kari pastu, která se nesmí připálit, jen rozvonět. Přidáme cibuli nakrájenou na větší kousky a postupně také zázvor, česnek a čerstvou kurkumu nakrájenou na drobno. Potom kešu ořechy a zeleninu – batát, mrkev, lilek a cuketu nakrájenou na větší kostičky. Podle potřeby podléváme slaným zeleninovým vývarem. Brokolici i květák rozebereme na menší růžičky a přidáme ke směsi, stejně jako červenou papriku. Rozřízneme si citronovou trávu a vložíme ji do pánve k zelenině. Přiklopíme a necháme změknout pod pokličkou cca 15 minut. Zelenina by měla být měkká, ale ne rozvařená. Nakonec zjemníme hustým kokosovým mlékem a ozdobíme sekaným koriandrem. Podáváme například s jasmínovou rýží.

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl